Puști și pistoale din Primul Război Mondial. ”Sunt pentru prima dată expuse în acest format” GALERIE FOTO

Puști și pistoale din Primul Război Mondial. ”Sunt pentru prima dată expuse în acest format” GALERIE FOTO
Peste 300 de piese originale din Primul Război Mondial sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în perioada 27 iunie – 30 septembrie.

Cei care vizitează expoziţia "Rememorând Marele Război 1914-2014" vor face o călătorie înapoi în timp şi vor putea vedea ustensile, arme, echipamente militare, truse medicale, măşti de gaz, inscripţii din perioada Primului Război Mondial.

„Expoziţia pe care am vernisat-o vineri reprezintă o filă din cronica Marelui Război, un război care a început acum 100 de ani. Chiar mâine se împlinesc 100 de ani de la atentatul de la Sarajevo, care a fost scânteia care a declanşat Primul Război Mondial. Se ştie foarte bine, asasinarea moştenitorului tronului Austro-Ungariei Franz Ferdinand a fost mobilul care a declanşat atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria la 28 iulie 1914", a spus Ovidiu Muntean, muzeograf şi organizator al expoziţiei.

Printre atracţiile principale sunt trusa medicală austriacă de prim ajutor din 1915 care în condiţiile din tranşee putea să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte, ustensilele care serveau la traiul zilnic al soldaţilor în tranşee, locurile atât de detestate, dar care salvau vieţi în faţa unor arme din ce în ce mai teribile, un Jurnal de război scris de soldatul Mihai But care a căzut prizonier la ruşi în anul 1914, pistoale, puşti, documente şi multe altele.

„Toate cele peste 300 de piese originale din perioada Primului Război Mondial sunt din colecţiile muzeului nostru şi sunt pentru prima dată expuse în acest format. Printre cele mai interesante lucruri este şi o colecţie de insigne care a aparţinut contelui Istvan Ugron, donată muzeului în anul 1941 şi care conţine 83 de piese excepţionale care reflectă aparatul de propagandă pe care statul Austro-Ungar îl dezvolta pentru a întreţine sentimentele de partiotism şi loialitate militară pentru supuşi, pentru militari şi pentru cei aflaţi în spatele frontului', a mai spus muzeograful.

Pentru că cei mici vor fi plecaţi în vacanţă, expoziţia va sta la dispoziţia publicului până pe 30 septembrie, astfel la începerea şcolii, clasele de elevi vor putea merge însoţiţi de profesorii de istorie pentru a vizita expoziţia.

 

Comenteaza