Punctele slabe ale candidaţilor la funcţia de rector al UBB
- Scris de Cristina Pirvu
- 28 Feb 2012, 21:52
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cu două zile înaintea primului tur pentru alegerea viitorului rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, patru dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector - Ioan Aurel Pop, Cristina Ciumaş, Daniel David şi Enikö Vincze - şi-au prezentat programele manageriale în faţa cadrelor didactice ale instituţiei de învăţământ superior. Candidaţii au trebuit să le mărturisească electorilor ce anume nu îi recomandă pentru funcţia de rector.
"Nu mă recomandă faptul că provin de la o facultate umanistă. O personalitate de la o facultate umanistă nu e întotdeauna de bun augur. În acelaşi timp, există ideea că un umanist nu are spirit antreprenorial. Acest spirit antreprenorial nu depinde de facultate. O personalitate umanistă e handicapată şi de scăderea umanioarelor în universităţile contemporană", le-a spus academicianul Ioan Aurel Pop celor peste 200 de persoane prezente la dezbaterea din clădirea Auditorium Maximum.
Pe de altă parte, candidata Enikö Vincze crede că nu o recomandă atitudinea sa critică. "Din punctul de vedere al acelor cadre didactice care văd un rector care ancorează universitatea prin construcţie naţională, analizele mele critice faţă de naţionalism nu mă recomandă ca bun rector. Din punctul de vedere al colegilor care îşi doresc o universitate antreprenorială şi definesc această universitate ca una care reduce oamenii la resurse umane, analizele mele critice privind neoliberalismul nu mă recomandă ca rector", a spus Vincze.
Cristina Ciumaş crede că are prea multă încredere în cei care o înconjoară. "Punctul meu slab este încrederea pe care o am în oameni, faptul că eu cred că oamenii merită a doua şansă. Sper ca în funcţia de rector să întâlnesc cât mai mulţi oameni persoane sincere", a spus Ciumaş. Daniel David s-a caracterizat, în schimb, "intolerant la erori".
Candidaţii la funcţia de rector au discutat şi modalităţile de creştere a veniturilor universităţii, precum şi modul în care aceştia vor interacţiona cu membrii Senatului şi cu preşedintele acestui for. "Funcţia de preşedinte a Senatului nu e funcţie de conducere, este o funcţie de reprezentare. Trebuie să ai o relaţie colegială. În ce priveşte legătura cu Senatul, trebuie să fie o relaţie de colaborare şi de control reciproc", a spus Daniel David.
Ioan Aurel Pop crede şi el într-o colaborare cu preşedintele Senatului. "Trăim într-o comunitate a egalilor. Raportarea la activitatea Senatului este o activitate suis generis. Senatul este ales pentru prima dată pe baza votului universal. Cred că rectorul ar trebui să promoveze în raporturile nou create alegerea în fruntea Senatului şi a trei vicepreşedinţi care să reprezinte cele trei linii de studiu ale universităţii", consideră Ioan Aurel Pop, în timp ce Cristina Ciumaş crede că relaţia între rector şi Senat trebuie construită pe principiul bunei-credinţe. Enikö Vincze a explicat şi modul în care vede ea funcţia de rector şi responsabilităţile pe care le implică. "Un bun manager aduce la suprafaţă şi mobilizează capacităţile întregii comunităţi academice şi administrative. Un bun manager creează un mediu de suport, în care oamenii învaţă unul de la altul, în care bunele practici se împărtăşesc şi greşelile se taxează", a spus Vincze. Cristina Ciumaş s-a referit şi la cei care au numit-o "omul lui Marga". "Mulţumesc celor care mi-au fost sufleteşte aproape şi dacă s-a cultivat percepţia că sunt omul domnului Marga, creându-se un puternic front anti-Marga, aş vrea să spun că ştiu! Se înscriu în cartea vieţii faptele care s-au făcut jertfind", a spus Ciumaş.