Protestele continuă la Cluj. Posibil marş spre gară, de unde mulţi vor lua calea Bucureştiului

Protestele continuă la Cluj. Posibil marş spre gară, de unde mulţi vor lua calea Bucureştiului
Protestele anti-corupţie continuă şi sâmbătă în România. În Cluj-Napoca vor începe la ora 18.00 (traseul fiind încă în dezbatere). În Bucureşti manifestanţii vor să formeze un lanţ uman în jurul Parlamentului. Tot în Capitală, de dimineaţă, protestează sute de părinţi cu copii.

Retrageti Ordonantele! Cluj 4 Februarie! Aşa este intitulat evenimentul de Facebook ce anunţă protestul anti OUG-uri din justiţie de sâmbătă, din Cluj-Napoca.

Oamenii sunt chemaţi în stradă la ora 18.00, punctul de întâlnire fiind Piaţa Unirii. Traseul marşului se află încă în dezbatere, variantele cele mai votate sunt următoarele: Unirii - Eroilor - Dorobanţi - Mall - Interservisan - Titulescu - Cipariu - Catedrala - Bvd. 21 Dec - Lucian Blaga - Napoca -Unirii sau orice traseu + conducem până la gară studenţii care pleaca la Bucureşti cu trenul de 22:09 (Duminică, 5 februarie 2017, este anunţat un protest cu o participare de  mare amploare la nivel naţional - 1 milion de oameni. Mulţi din cei ce vor să iasă în stradă iau calea Bucureştiului n.red.)

Per total, peste 350.000 de români au ieşit vineri seara în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării. Circa 40.000 de oameni la Cluj - cel mai mare protest din istoria capitalei Transilvaniei.

Reamintim că ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

 

Comenteaza