Foto Protest cu fumigene pentru statuia lui Avram Iancu: ”Se golește de orice semn de românism piața centrală”

Zeci de protestatari s-au întâlnit duminică în centrul Turzii pentru a cere administrației locale să renunțe la mutarea statuii lui Avram Iancu.

Protestatarii au fost conduși de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu (SAI), iar mulți dintre cei care au scandat ”Libertate” în centrul municipiului Turda au venit chiar de la sărbătoarea de la Crucea Iancului din Mărișel, unde au fost prezenți mii de români.

Aceștia au scandat, au cântat și și-au exprimat revolta față de intenția Primăriei Turda de a reloca statuia eroului național Avram Iancu. „Iancu în centru”, „Suveranitate” și „Libertate” s-a auzit din mulțime. Pe imaginile de la eveniment se observă că la protest au fost aprinse și petarde fumigene. 

Participanții la protest sunt de părere că prin mutarea statuii se „realizează o mare impietate față de memoria eroului național și se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și clădirile retrocedate cultelor”, a transmis turdanews.net

În proiectul autorizat prin Autorizația de Construire nr.9 din 10.02.2022, emisă pentru investiția „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda”, atât în piesele scrise cât și în piesele desenate, anexe la autorizația de construire, piese scrise și piese desenate vizate spre neschimbare, este prevăzută relocarea statuii lui Avram Iancu de pe amplasamentul actual în partea nordică a Bisericii Romano-Catolice, amplasamentul nou făcând parte tot din pietonalul centrului istoric al Municipiului Turda.

Primăria Turda susține că relocarea statuii lui Avram Iancu a fost propusă de specialiști atestați (arhitecți, istorici, etc).

Foto: captura video turdanews.net

Comenteaza