Video Foto Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șmecherie au mai inventat băieții deștepți"

Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șmecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"
Protest pentru Someşul Rece. Senator: "Ce șemecherie au mai inventat băieții deștepți"

Zeci de persoane au protestat în Cluj, la Măguri Răcătău, împotriva unui proiect al unei companii private ce vizează construirea de microhidrocentrale în partea superioară a râului Someşul Rece. 

Organizatorii acţiunii spun că acest demers este necesar datorită faptului că se intenționează reluarea proiectului de mutilare a râului Someșul Rece, prin secarea aproape completă a acestuia, ca urmare a unui proiect de amplasare a unor microhidrocentrale (MHC-uri) în zona încă sălbatică a cursului de apă.

"După ce opinia publică a fost informată privitor la impactul dezastruos al acestor construcții asupra biodiversității și peisajului, cazurile Capra și Buda, dar și altele, fiind notorii la nivel național, este inadminisibil ca în România anului 2019 să fie permisă construirea de MHC-uri pe râuri sălbatice, în arii naturale protejate desemnate pentru conservarea unor specii de pești, dar și a unor alte elemente de biodiversitate dependente de menținerea integrității râului - habitate de luncă cu arinișuri, vidră etc. Nu în ultimul rând, Someșul Rece este unul dintre ultimele râuri cu adevărat importante pentru practicarea pescuitului cu muscă artificială, zona vizată a fi distrusă ireversibil găzduind numeroase competiții ale acestui sport, inclusiv finale de campionat național!", menţionează iniţiatorii acţiunii, care a avut loc vineri, la primăria comunei Măguri Răcătău.

Goţiu: "Justiția îi va băga pe toți cei care încearcă să acopere din pix încălcarea legii la pușcărie"

La protest a participat şi senatorul Mihai Goţiu: " De puțin timp m-am întors din Apuseni, unde zeci de cetățeni, din Cluj, Mureș, Oradea și alte localități s-au adunat să protesteze împotrivă băgării pe țeavă a râului Someșul Rece, aflat întru sit Natura 2000. Modul în care proiectul care își propune merge mai departe e absolut halucinant", a spus acesta. 

 

Istoricul, pe scurt:

  • Proiectul a început în anul 2008. În 2009, a obținut acordul de mediu pe baza unui studiu de impact realizat de un condamnat penal definitiv.
  • Pe data de 01.09. 2010, s-a obținut autorizația de construire, cu termen de începere al lucrărilor de un an și cu termen de valabilitate de 5 ani. Așa zisa începere a lucrărilor a constat în transportarea unor țevi în zonă și săparea unor gropi. Asta a fost prima șmecherie. 
  • Pe data de 28.03.2017 Consiliul Județean Cluj eliberează o nouă autorizație de construire pentru ”continuarea și terminarea lucrărilor de construcții executate în baza autorizației de construire inițiale”. Asta a fost a doua șmecherie. Pretenția că s-ar fi realizat lucrări în proporție de 15% e pur și simplu o aberație din pix. Termenul de valabilitate a fost de 24 de luni (2 ani).
  • Săptămâna trecută, s-a anunțat începerea lucrărilor de execuție (cu vreo două zile înaintea expirării autorizației!).
  • Astăzi, 30 martie 2019 (la două zile DUPĂ expirarea valabilității autorizației de construire) am ajuns în zonă, alături de aproximativ o sută de persoane. Pot depune mărturie că nu există niciun semn legat de începerea lucrărilor. Acestea au fost începute doar pe hârtie.

La începutul săptămânii, Goţiu a transmis o primă interpelare Ministerului Mediului, pentru a afla cum e posibil ca acest proiect (de trei MHC-uri, într-un sit Natura 2000) să meargă mai departe. "Le mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat și vă promit că distrugerea Someșului Rece va fi stopată. Că le place sau nu, există și legi în țara asta. Și mai există și suficienți cetățeni care s-au săturat de distrugerea mediului și de toate șmecheriile și artificiile mizerabile care fac acest lucru posibil. Vă garantez că înainte ca Someșul Rece să fie băgat pe țeavă, Justiția îi va băga pe toți cei care încearcă să acopere din pix încălcarea legii la pușcărie", a conchis senatorul de Cluj.  Mai multe despre acest subiect AICI!

Comenteaza