Protest la Cluj, în faţa sediilor PSD şi ALDE, faţă de închisoarea de weekend şi cea la domiciliu. Manifestanţii, legitimaţi de jandarmi

Protest la Cluj, în faţa sediilor PSD şi ALDE, faţă de închisoarea de weekend şi cea la domiciliu. Manifestanţii, legitimaţi de jandarmi

Câţiva clujeni au protestat, joi dimineaţa, în faţa sediilor PSD şi ALDE faţă de legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

"A fost fain, dar deşi am manifestat paşnic, s-a lăsat cu legitimări din partea jandarmeriei la sfârşitul evenimentului, când ne-am ridicat să plecăm. Şi deşi i-am întrebat în mod repetat motivul, ni s-a răspuns vag, "conform legilor în vigoare". Doar la sfârşit, chiar înainte de a pleca, unul dintre jandarmi (şeful celorlalți, conform spuselor sale), a precizat că am fost legitimați în vigoarea legilor 60 şi 61, fără să precizeze vreun articol sau să explice la ce se referă exact", transmit reprezentanţii Umbrela Anticorupţie, iniţiatorii protestului.

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de corupţie fiind exceptate din textul legii, PNL şi USR anunţând că vor ataca la CCR această iniţiativă legislativă.

Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin "echivalent zile muncă în folosul comunităţii", fie în regim mixt, de "echivalent zile de muncă în folosul comunităţii" si de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înfiinţat.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinutilor care au săvârşit abateri disciplinare. Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate: a) pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, c) persoanelor aflate în stare de recidivă.

USR şi PNL vor ataca la CCR Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor.

 

Comenteaza