Protest în Piaţa Unirii. Oamenii au cerut conversia în lei a creditelor în valută

Protest în Piaţa Unirii. Oamenii au cerut conversia în lei a creditelor în valută
Câteva zeci de clujeni au protestat în Piaţa Unirii din centrul oraşului, pentru a obţine conversia creditelor din franci elvețieni în moneda naţională. Oamenii au înfruntat ninsoarea, vântul sau temperaturile scăzute şi, înarmaţi cu pancarte, au scandat mesaje pentru autorităţi timp de trei ore.

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF a organizat duminică, în cinci oraşe din ţară, mai multe mitinguri de protest prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută. Cei care au luat credite în franci elvețieni spun ca nu cer pomană de la stat și nu vor să li se şteargă datoriile.

La mitingul de la Cluj au fost prezenţi şi oameni din judeţele învecinate. Protestatarii susţineau faptul că băncile trebuie să le ofere clienţilor posibilitatea de a converti creditele din valută în lei, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat.

Iată ce au spus protestatarii:

"Vrem un sistem reglementat, nu cerem mila nimănui, dorim în primul rând conversia la cursul istoric plus 20%, dorim ca instituțiile statului să lucreze pentru cetățenii lor în primul rând și după aceea pentru băncile străine care au interesele lor proprii, dorim o lege a falimentului serioasă, așa cum este în Vest, cum sunt legile din țările puternice ale Europei. Tot ce facem facem pentru viitorul copiilor noștri pentru că în momentul ăsta se poate spune că noi nu mai trăim, ci supraviețuim, lucrăm ca să ne putem plăti ratele la bancă și asta de ani buni de zile".

"Am ieşit în stradă pentru că nu suntem luați în serios și individual nu avem pârghiile necesare pentru a convinge banca, într-o conversație cât de cât egală. Nu suntem luați în serios, nu ni se oferă soluții viabile pentru că avem 10, 20 de ani de plătit credite și nu mi se pare în regulă ca alții să nu simtă criza, deci băncile practic nu au simțit criza, doar noi suntem puși la zid".

Ţinând în mâini pancarte cu lozinci precum "Isărescu dictator, avocatul băncilor!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vrem soluţii reale. Stop minciunilor electorale!" sau "Banca nesimţirii", protestatarii au sperat că doleanţele le vor fi auzite.

Pentru susținerea acestui demers legislativ, oamenii, care fac parte din Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, au lansat și o petiţie online, care a strâns aproape 30.000 de semnături în mai puţin de două săptămâni.

Etichete
Comenteaza