Protest anti-Băsescu la Cluj: "Băse, încă o intervenţie, 3 tipuri de discriminare: rasă, gen şi clasă"

Protest anti-Băsescu la Cluj:
Zece tineri au ieşit, astăzi, cu pancarte şi au protestat timp de 10 minute împotriva atitudinii rasiste a preşedintelui Traian Băsescu. Protestul a avut loc "la clopot", pe strada Eroilor. Câteva dintre mesajele inscripţionate pe pancarte sunt: "Destul cu tătucii care ştiu ce-i mai bine", "Corpul meu nu e al Statului şi nici al Bisericii" sau "Băse, încă o intervenţie, 3 tipuri de discriminare: rasă, gen şi clasă".

"Am venit la acest flash mob datorită unei declaraţii a preşedintelui Traian Băsescu, rasistă şi romofobă. Este a doua oară când preşedintele demonstrează astfel de ieşiri, în felul în care el vede problema. De asemenea, mă deranjează cum este văzut corpul femeii în societatea românească, adică un mijloc de creştere a natalităţii. Vocea femilor nu contează", a spus Simona, o tânără prezentă la protest.

La eveniment a participat şi profesorul UBB, Eniko Vincze. Organizatorii protestului au explicat, pentru ziuadecj.ro, că vor trimite un memoriu preşedintelui prin care îi vor solicita să îşi potolească discursul vizavi de egalitatea între sexe.

"Declaraţiile preşedintelui sunt de prost gust, rasiste. A făcut declaraţii rasiste la adresa femeilor rome, respectiv punea problema natalităţii şi creşterii demografice. Se pregăteşte un memoriu pe care îl vom trimite preşedintelui. Va si semnat şi de colegii noştri de la Bucureşti. Suntem convinşi că nu vom schimba nimic, dar încercăm să atragem atenţia supra acestei problematici", a explicat Vincze.

Băsescu: "Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?"

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, marţi, în cadrul unei dezbateri despre rolul femeilor în societate, că, aşa cum arată natalitatea în prezent, România va ajunge în 2030 la 15 milioane de locuitori, "cu pierderi enorme pentru ţară". El a susţinut că şi femeile au o responsabilitate în acest sens şi că a dus muncă de convingere cu fiicele sale să aibă copii.

UPDATE: Douăzeci de tinere au protestat, azi dimineaţă, şi în faţa Palatului Cotroceni, faţă de declaraţiile preşedintelui privind natalitatea, însă acţiunea anunţată drept "flash-mob artistic" s-a încheiat odată cu intervenţia jandarmilor, după câteva minute, nefiind autorizată.

Tinerele au afişat pancarte cu mesaje printre care "Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui", "«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonaş roşu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene", "Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta", "Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor".

 

 

 

 

 

 

Comenteaza