Protest al transportatorilor: de marţi se opresc cursele judeţene VIDEO

Protest al transportatorilor: de marţi se opresc cursele judeţene VIDEO
Transportatorii din întreaga ţară protestează începând de marţi împotriva deciziei Ministrului Transportului, Relu Fenechiu, de a amâna licitaţiile pentru atribuirea traseelor judeţene şi interjudeţene pe perioada 2013-2019.

Cursele de transport judeţean şi interjudeţean vor fi oprite pe o perioadă nedeterminată începând de marţi, ca urmare a unui comunicat dat de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) filiala Cluj. Practic, reprezentanţii firmelor de transport din Cluj sunt nemulţumiţi de decizia Ministrului Transportului, Relu Fenechiu, de a amâna pe perioadă nedeterminată şedinţele de atribuire a traseelor de transport judeţean şi interjudeţean pe perioada 2013-2019.

"Vă comunicăm că începând cu data de 12.02.2013, activitatea judeţeană şi interjudeţeană de transport pasageri prin curse regulate va fi oprită pentru o perioadă nedeterminată", se arată într-o adresă făcută de FORT Cluj către Prefectura Cluj. Astfel, reprezentanţii FORT Cluj, cer promovarea în regim de urgenţă de către Ministerul Transportului a unor modificări ale Ordonanţei Guvernului (OG) 27 din 2011 privind transportul rutier. "Clarificarea ariei de reglementare a OG 27, respective modificarea articolului doi astfel încât acest act normativ să reglementeze transportul public naţional comercial de persoane( şi judeţean şi interjudeţean prin şedinţă de atribuire cu calendar comun), iar transportul de utilitate publică (respectiv transportul public prevăzut ca obligaţie de serviciu conform Regulamentului European nr.1370/2007) să fie reglementat prin legi speciale: Legea 92 (legea serviciilor de transport public local-n.red) şi Legea 51 (a serviciilor comunitare de utilităţi publice -n.red) de către Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice", se arată în documentul înaintat către Prefectura Cluj. Totodată, transportatorii solicită prelungirea licenţelor de traseu atât pentru traseele judeţene, cât şi la cele interjudeţene până la 1 iulie 2013.

„De marţi se suspendă pe perioadă nedeterminată transportul judeţean şi interjudeţean. Patronii nu fac grevă. Firmele de transport au făcut investiţii de 300 de milioane de euro pe care riscă să le piardă din cauza a ceea ce se întâmplă în România. Nu protestează împotriva cuiva, ci pentru aplicarea corectă a regulamentului European nr.1370 din 2007, protestează împotriva pirateriei, adică a transportului ilicit de persoane care le sufocă afacerile şi pentru că atribuirea traseelor s-a amânat şi nu au niciun semnal din partea Guvernului vizavi de această chestiune. Sper ca lucrurile să se îndrepte, iar cei de la nivelul Guvernului să vină cu soluţii", a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR). „Vor lua parte la protest toate firmele de transport judeţean şi interjudeţean din Cluj, dar şi din ţară care sunt membre FORT", a precizat Hagiu, care a refuzat să precizeze care sunt societăţile de transport clujene membre ale organizaţiei. Reprezentanţii FORT şi CNR au cerut, de asemenea, o întâlnire de urgenţă cu Relu Fenechiu, Ministrul Transportului, şi cu Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Una dintre socierăţile clujene de transport care se raliază protestelor FORT este Alis Group. "Facem parte din FORT şi am transmis în ţară că vom opri transportul de personae în situaţia în care nu se ţin licitaţiile şi nu trece ordonanţa 27 care indică clar cum se face transportul judeţean de personae şi delimitează transportul în comun public şi transportul public de persoane. În ordonanţa 27, este specificat şi punctual G abrogat din ordinul 34 (privind organizarea licitaţiilor-n.red) care se referă la piraterie. O să oprim transportul de persoane", a declarat Liviu Jişa, patronul grupului de firme Alis Group. "S-a raliat protestului şi firma de transport Lado Comerţ din Dej şi noi, cei de la Alis Group, cu cinci firme", a precizat Jişa.

 

Comenteaza