Proprietarii deposedați abuziv trag un semnal de alarmă. Cer reformarea ANRP-ului

Proprietarii deposedați abuziv trag un semnal de alarmă. Cer reformarea ANRP-ului
Tergiversarea despăgubirilor pentru proprietățile naționalizate, dar și lipsa unei legislații corespunzătoare acestui domeniu sunt principalele nemulțumiri ale proprietarilor deposedați de comuniști. Acum, asociațiile de proprietari cer reformarea ANRP-ului.

Reprezentanți ai proprietarilor din 10 județe ale țării s-au întâlnit, în weekend, la Cluj, pentru a stabili ce măsuri ar putea lua. Oamenii cer reformarea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și retrocedarea integrală, pe vechile amplasamente, a pădurilor, pășunilor, caselor naționalizate și terenurilor care nu au fost retrocedate și care sunt păstrate. Materialele redactate și semnate de aceștia vor ajunge pe masa primului ministru, dar și a președintelui.

"Am cerut Casei Prezidențiale sprijin în reformarea ANRP-ului și a comisiilor locale de fond funciar. Am primit un răspuns foarte bun, materialele au fost trimise la cabinetul prim-ministrului Dacian Cioloș, dar cu stupoare am primit răspunsul unui domn director care folosește antetul cabinetului primului-ministru și nici măcar nu își trece numele și care spune că cererile noastre au fost trimise către ministerul Agriculturii, asta în condițiile în care ANRP-ul este în subordinea directă a primului ministru. Deci ne-o dat un răspuns mai mult decât impertinent și rușinos. De asta ne-am adunat astăzi aici, vom reveni din nou către Casa Prezidențială și către cabinetul primului ministru cu răspunsul dat, cu materialele pe care le-am trimis pentru reformarea ANRP-ului, în care noi am cerut ca aceste comisii să fie restructurate, iar din comisii să facă parte reprezentanții noștri, ai proprietarilor, cu juriști, notari și cu oameni de specialitate cu care putem veni în construcția ANRP-ului și putem rezolva problema proprietății", a declarat Marin Feneș, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor Funciari şi Imobilari din România. Acesta a mai explicat cum, prin pierderea proprietăților și dezmembrarea lor, poporul român își pierde identitatea.

Oamenii spun că dacă raspunsurile pe care le vor primi în urma noilor solicitări nu îi vor mulțumi, au intenția de a se îndrepta cu o petiție spre Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, aceștia vor să își facă auzite problemele și peste granițele țării.

"Ne vom îndrepta plângerile către ambasadele SUA, Bruxelles, ambasada franceză, germană, etc. din România. Consider că în România numai atunci când se aude peste hotare se mai poate rezolva ceva. Altfel, samsarii și toți cei care vin cu tot felul de influențe își permit să vină să cumpere, pe legea 165 făcută de Guvernul Ponta, toate terenurile prin licitații trucate, spun dumnealor pe puncte", a adaugat Marin Feneș.

Printre cei care vor să își facă auzite doleanțele se află și proprietarii din Borșa, Maramureș, care, deși au primit de ani buni o sentință definitivă și irevocabilă de împroprietărire, nu au intrat nici până astăzi în posesia terenurilor despre care spun că li se cuvin. „Noi suntem o asociație composesorală în care avem o hotărâre judecătorească definitivă de 17.000 de hectare, pe care nu o respectă nimeni, într-un stat de drept așa cum se pretinde România, dar este un stat de drept cu semnul întrebării. Noi am parcurs toate etapele prevăzute de lege și toate ne-au dat câștig de cauză. 40% din terenurile noastre sunt vândute la străini și noi, cu acte în regulă, stăm și așteptăm", a explicat Mihali Materi, președintele Asociaţiei Composesorale Borşa.

În plus, oamenii mai atrag atenția asupra unei alte mari probleme: defrișarea. „Actualmente sunt rase pădurile, exploatate la ras de către statul român prin Romsilva împreună cu unitățile administrativ teritoriale care știau că, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge să predea către proprietari aceste terenuri, dar vor preda cioate. Masa lemnoasă a fost exploatată, furată, vândută și risipită", a precizat Feneș.

Oamenii spun că protestele care le-au desfășurat în trecut, înainte guvernării lui Cioloș, nu au avut niciun efect, așa că nu consideră că manifestările în stradă le-ar putea fi de ajutor pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației.

"Suntem nemulțumiți că nu a fost nicio lege de împroprietărire dată de statul român pentru primării și UAT-uri și ei ne-au furat suprafețele noastre și primarii fac ce vor cu ele. Acuma se trezesc, după ce le-o tăiat tot...ce vor face, cine le-a planta. Avem terenuri atât de la persoane fizice, cât și de la composesorate, pe care nu ni le dă nimeni înapoi, se tot lungesc; ba mai mult, sunt puși câte șase proprietari pe aceeași suprafață, ne batem cap în cap să mergem în judecată, să ne judecăm între noi", a explicat Traian Cocaină, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri și Pășuni Munții Apuseni.

Comenteaza