Programul Rabla pentru periuţe de dinţi. Vezi cum au reacţionat clujenii

Programul Rabla pentru periuţe de dinţi. Vezi cum au reacţionat clujenii
Dacă românii se înghesuie să participe programul "rabla" pentru masini sau pentru electrocasnice, de ce să nu existe un asemenea program şi pentru periuţele de dinţi? Clujenii au avut ocazia să îşi ducă vechea periuţă şi să primească în schimbul ei una nouă.

 

Înarmaţi cu periuţele vechi, oamenii au venit cu mic, cu mare în centrul Clujului, unde au avut ocazia să participe la Programul Rabla pentru periuţe de dinţi. Clujenii s-au alăturat caravanei "Rabla pentru periuţa ta", un program dezvoltat în vederea promovării obiceiurilor corecte de igienă orală.

Periuțe noi de dinți au fost distribuite clujenilor care au venit în număr mare, încă de la primele ore ale dimineții, cu vechile lor periuțe și ale familiei. "Este un program foarte bun, este o idee excelentă. Dacă merge la maşini, sigur merge şi la perii de dinţi şi îi face pe clujeni să se gândească la igiena orală".

De asemenea, cei interesaţi au primit cupoane de reduceri pentru mai multe sortimente de pastă de dinţi. Copiii au fost cei mai încântaţi de eveniment şi s-au bucurat de cărticelele primite şi de jocurile pe care le-au avut la dispoziţie.

Un român foloseste, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi pe perioade îndelungate de timp, de până la câţiva ani. Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe oameni să ţină cont de igiena dentară.

"Din păcate, statisticile arată că periuţa de dinţi este schimbată, în medie, la doi ani în mediul urban şi la 10 ani în mediul rural, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător. De aceea, noi propunem şi credem că periuţa de dinţi trebuie schimbată la maxim trei luni, dacă se uzează chiar mai repede, pentru a putea avea o igienă orală corespunzătoare. În Europa nu suntem pe un loc fruntaş cu aceste statistici, mai ales că 80% din români suferă de afecţiuni gingivale sau leziuni carioase, caria dentară fiind cel mai des întâlnită", spune medicul stomatolog Andreea Pop.

Din păcate, obiceiurile de igienă orală şi lipsa atitudinii de prevenţie a părinţilor se răsfrâng şi asupra copiilor. Specialiştii spun că este necesară o informare concretă, pentru a scădea numărul de probleme dentare.

Programul face parte din campania educaţională "Zâmbeşte România", care promovează evenimente educaţionale pe tema igienei orale, pentru a răspunde cu soluţii concrete. Campania a fost realizată cu scopul de a facilita accesul la educaţie şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii.

Cu ocazia campaniei „Zâmbește România", specialiștii stomatologi transmit populației să țină cont de cei trei pași esențiali pentru un zâmbet sănătos: periajul dinților de două, maximum de trei ori pe zi, vizite la dentist în mod regulat şi o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă multe fructe și legume.

Comenteaza