Foto Profesorul Vasile Dâncu, „muzeograf” pentru o zi: „Tradițiile adevărate care au spiritul lucrului și sufletul oamenilor, nu pot să moară”

Profesorul Vasile Dâncu, „muzeograf” pentru o zi: „Tradițiile adevărate care au spiritul lucrului și sufletul oamenilor, nu pot să moară”
| Foto: Facebook.com/vasilesebastiandancu
Profesorul Vasile Dâncu, „muzeograf” pentru o zi: „Tradițiile adevărate care au spiritul lucrului și sufletul oamenilor, nu pot să moară”
Profesorul Vasile Dâncu, „muzeograf” pentru o zi: „Tradițiile adevărate care au spiritul lucrului și sufletul oamenilor, nu pot să moară”

Parlamentarul clujean susține că a dorit să aducă în atenția publică Ținutul Năsăudului, locurile în care s-a născut și în care și-a petrecut copilăria și adolescența. 

Evenimentul a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde este o expoziție deschisă, până în data de 15 august, despre Țara Năsăudului. Tradiție și inspirație: colecția Virginia Linul. 

„Cu multă emoție am fost astăzi “muzeograf” pentru o zi, la invitația Profesorului Tudor Sălăgean, cel care se îngrijește de mulți ani de promovarea tradițiilor din Transilvania. Există tradiții care dispar, care mor, pentru că au fost doar mode. Dacă sunt tradiții adevărate au spiritul lucrului și sufletul oamenilor care le poartă, nu pot să moară și se transmit astfel mai departe. Acesta este semnul cel mai important al viabilității unei culturi.

Este ceea ce au avut ocazia să vadă toți cei care au participat la evenimentul de azi, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei; am văzut modalitatea prin care o cultură se poate reproduce pe sine. Mi-am amintit, cu acest prilej, de Profesorul meu drag, Ioan Aluaș, cel care m-a selectat să rămân la catedră după ce am scris un eseu despre cultura țărănească. Era în anii 80, pe vremea lui Ceaușescu, atunci când toată lumea se plângea că dispare cultura populară, că va dispărea muzica populară și tradițiile noastre.

Am scris atunci, în acel eseu, că o cultură veritabilă nu moare, ci se transformă continuu și să nu ne așteptăm să rămână în forma ei inițială, să o lăsăm să evolueze. O cultură vie va evolua în sensul în care oamenii simt, în sensul în care oamenii trăiesc, în sensul în care oamenii trăiesc, se bucură, cântă, plâng. Asta i-a plăcut profesorului meu și cred că dacă ne vede, de acolo de sus, se bucură.

I-am spus că proiectul meu de viață este unul în care să lucrez la renașterea satului românesc, dar nu un proiect despre cum să fac eu să renască satul românesc, ci să-i punem la dispoziția omului de la țară toate mijloacele și să-l lăsăm să aleagă. Dacă sufletul lui este legat de locul respectiv, până la urmă va ajunge să se întâlnească cu tradiția. Acela va fi momentul în care se întâlnește de fapt cu sufletul lui, cu copilăria lui.

Am ales pentru această zi specială să aduc în atenția publică Ținutul Năsăudului, locurile în care m-am născut și în care mi-am petrecut copilăria și adolescența. Îi invit pe toți cei care doresc să intre în fascinanta și exuberanta lume a costumului năsăudean să viziteze expoziția deschisă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, până în data de 15 august”, a transmis Dâncu.

Comenteaza