Profesorul universitar cercetat pentru luare de mită, plasat în arest la domiciliu

Profesorul universitar cercetat pentru luare de mită, plasat în arest la domiciliu
Magistraţii Tribunalului Cluj-Napoca au dispus, duminică, plasarea în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile a profesorului Ioan Ardelean de la Universitatea Tehnică (UTCN). Acesta este cercetat pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la studenţi, iar în biroul său ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au găsit 2.000 de euro.

Potrivit portalului instanţei, magistraţii au dispus plasarea în arest la domiciliu a profesorului. ”Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, faţă de inculpatul A. I., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 03.09.2017 şi până la data de 02.10.2017 inclusiv”, se arată pe portalul instanţei. Pe durata arestului, profesorul nu poate părăsi domiciliul din Cluj-Napoca fără permisiunea judecătorului de drepturi şi libertăţi care a dispus măsura.

Instanţa precizează obligaţiile pe care le are profesorul pe durata arestului la domiciliu: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori va fi chemat; să nu comunice, direct sau indirect, cu persoanele care au calitatea de suspect sau martor în cauză, cu studenţii de la Facultatea de Mecanică şi cu profesorii sau alţi angajaţi din cadrul UTCN.

Instanţa ”atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”. Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore. Ardelean a fost prins în flagrant delict de către ofiţerii DGA în timp ce lua 450 de euro şi 450 de lei de la mai mulţi studenţi pentru a promova examenul restant la materia ”Mecanisme I şi II”.

Ulterior, ofiţeri de poliţie judiciară ai DGA Cluj, cu sprijinul Centrului Operaţional 3 Cluj-Napoca şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au efectuat două percheziţii la domiciliul şi în biroul profesorului.

În birou a fost găsită suma de 2.000 de euro, în bancnote de câte 50 de euro, şi mai multe plicuri cu numele unor studenţi. DGA anunţă că se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Ardelean este profesor universitar doctor în cadrul UTCN.

Comenteaza