Profesori clujeni prinşi cu “ocaua mică”
- Scris de Cristina Pirvu
- 03 Oct 2012, 23:26
- Eveniment
- Ascultă știrea

De trei săptămâni, angajaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au pornit în controale inopinate la şcolile din judeţ. Din cele 216 şcoli clujene cu personalitate juridică, inspectorii şcolari au verificat în jur de 70 de unităţi de învăţământ, iar principalele probleme descoperite se referă la profesori care nu respectau programa şcolară sau care erau înlocuiţi de colegi din alte specialităţi la ore.
„Inspecţiile inopinate continuă. Suntem în a treia săptămână de inspecţii şi se verifică încadrarea la clasa a IX-a, autorizaţiile de funcţionare. De săptămâna viitoare, vom face inspecţii la română şi la matematică la şcolile din mediul rural unde au fost probleme. Controalele vor fi făcute de directori de şcoli care au şase ore pe săptămână la clasă şi de inspectorii de română şi de matematică care fac parte din corpurile experţilor pe aceste specialităţi", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. Practic, inspectorii şcolari primesc seara tematica pe care trebuie să o urmeze în controale, iar dimineaţa află ce şcoli vor verifica. Înainte, inspectorii, dar şi dascălii ştiau din timp perioada în care urmează să se facă controalele. „Era absolut necesar să se facă inspecţii în acest fel. Am avut suprize plăcute şi neplăcute, însă inspecţiile trebuie continuate astfel încât fiecare dintre cele 216 şcoli cu personalitate juridică din judeţ să poată fi controlate de cel puţin două ori pe an. Au fost locuri în care inspectorii au constat că nu se respectă programa şcolară şi nu se preda ceea ce ar fi trebuit sau au fost situaţii când profesorii erau înlocuiţi la oră de colegi din alte specialităţi", a adăugat Cuibus, care a explicat că problemele au fost constatate la şcoli din mediul rural.
Una dintre unităţile de învăţământ inspectate a fost Şcoala cu clasele I-VIII Tureni. „Mi se pare ok iniţiativa, nu e nimic ieşit din comun. Noi ne facem datoria. La noi nu au existat probleme. Inspecţia s-a făcut pe partea de management, de organizare a începutului de an şcolar, s-a verificat ca totul să fie în regulă şi că asigurăm siguranţa copiilor", a declarat Carmen Porcişanu, directorul şcolii. Şi directorul Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Ceanu Mare, Nicolae Petruţă, crede că măsura inspecţiilor inopinate este una bună. „ Este normal să se facă astfel de inspecţii, iar noi nu avem probleme. Fiecare director are obligaţia ca la începutul şcolii să aibă toată documentaţia pusă la punct. Inspectorii verifică dacă directorii şi consiliul de administraţie s-au pregătit ca să facă faţă cu brio activităţii sau dacă există mobilier la clasa pregătitoare. Din punctul meu de vedere, aşa se poate vedea ce directori îşi fac treaba şi care nu", a spus Petruţă. La Şcoala cu clasele I-VIII Mihai Vodă din comuna Mihai Viteazu a avut loc un control înaintea începerii anului şcolar. „Noi avem în fiecare zi inspecţii, inspectorii noştri sunt elevii şi trebuie să ne facem treaba. Am avut o inspecţie înainte de a începe şcoala şi la noi lucrurile merg bine. Am finalizat clădirea grădiniţei, iar acolo, la parter, am amenajat clasa pregătitoare. Suntem în mediul rural, dar avem o şcoală şi grădiniţă ca la Cluj", a declarat Maria Corcheş, directorul şcolii.
Clujul, model pentru inspectoratele şcolare din ţară
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a remarcat, într-o vizită, ISJ Cluj pentru activităţile de restructurare a învăţământului şi pentru inspecţiile inopinate. „Laud ISJ Cluj pentru modul în care a început să monitorizeze procesul de învăţământ. Această monitorizare este una dintre soluţiile prin care noi putem să creştem calitatea procesului de învăţământ. În mod cert această monitorizare va produce efecte pozitive pentru sistemul de învăţământ", a spus Ecaterina Andronescu.