Procesul în cazul Michael Jackson: pledoariile s-au încheiat

Procesul în cazul Michael Jackson: pledoariile s-au încheiat
Soarta medicului Conrad Murray, judecat pentru moartea cântăreţului Michael Jackson, se află de acum în mâinile juraţilor, după un rechizitoriu potrivit căruia dovezile ce atestă vinovăţia acuzatului sunt "copleşitoare" şi o pledoarie a apărării care a susţinut nevinovăţia clientului ei.

Veţi începe deliberările mâine dimineaţă (vineri, n.r.)", a declarat judecătorul Michael Pastor, adresându-se celor şapte bărbaţi şi cinci femei din juriu, după cele şase săptămâni de audieri ce au avut loc în cadrul acestui proces, desfăşurat la Curtea Superioară din Los Angeles, informează AFP.

Medicul Conrad Murray, un cardiolog în vârstă de 58 de ani, este judecat pentru omucidere involuntară şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare.

Conrad Murray a fost acuzat că a dat dovadă de o "neglijenţă criminală" în îngrijirile medicale acordate cântăreţului Michael Jackson, în special în ceea ce priveşte administrarea de propofol, un sedativ puternic, pe care megastarul îl folosea pe post de somnifer, care i-a cauzat decesul, pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani.

În pledoaria lui, care a durat puţin peste o oră, avocatul medicului Murray, Ed Chernoff, a afirmat că acuzatul nu a fost judecat pentru ceea ce a făcut, ci "pentru faptele lui Michael Jackson".

În opinia sa, parchetul şi-a construit întregul caz pe baza teoriei potrivit căreia Conrad Murray i-a pus starului american o perfuzie cu propofol în dimineaţa zilei în care cântăreţul a murit.

De ce? Pentru că trebuia "să se găsească un vinovat" pentru moartea lui Michael Jackson, afirmă Chernoff. Potrivit acestui avocat, singurul vinovat este însuşi "regele muzicii pop", "care era supus unei presiuni considerabile", înainte de seria de 50 de concerte pe care acesta urma să le susţină la Londra, un eveniment muzical ce urma să marcheze revenirea pe scenă a starului american, începând din iulie 2009.

Apărarea a declarat în timpul procesului că artistul şi-a injectat singur o doză mortală de propofol în timpul în care medicul Murray nu se afla în camera starului.

Conrad Murray "credea că îl poate ajuta pe Michael Jackson, că putea să îl ajute să adoarmă. S-a înşelat", a pledat avocatul Ed Chernoff. "Deoarece medicul Murray nu deţinea controlul asupra situaţiei", a adăugat el. "El era doar un peşte mic într-un lac mare cu ape tulburi".

"Bietul Conrad Murray, toată lumea e împotriva lui!", l-a ironizat procurorul David Walgren, în rechizitoriul său. "Michael Jackson a murit şi trebuie să ne fie milă de bietul Conrad Murray...", a adăugat Walgren.

Persiflând "complotul" martorilor parchetului, denunţat cu câteva minute mai devreme de Ed Chernoff, procurorul Walgren a spus că aspectul cel mai surprinzător din acest caz a fost faptul că "Michael Jackson a putut să trăiască atât de mult timp sub îngrijirea lui Conrad Murray".

În rechizitoriul lui, David Walgren a spus că dovezile contra medicului Murray sunt "copleşitoare" şi a făcut să vibreze coarda sensibilă a juraţilor, făcând numeroase referiri la Paris, Prince şi Blanket, cei trei copii ai megastarului, în vârstă de 13 ani, 14 ani, respectiv nouă ani.

"Pentru copiii lui Michael Jackson, acest caz nu se va încheia niciodată, pentru că ei au rămas fără tată. Ei nu mai au tată din cauza acţiunilor lui Conrad Murray", a declarat Walgren.

Stând în picioare în spatele pupitrului său pe durata rechizitoriului, procurorul american s-a apropiat de foarte puţine ori de juriu. A făcut o dată acest lucru, pentru a le reaminti juraţilor că Paris s-a prăbuşit pe covor şi a ţipat "Tată!" în momentul în care l-a descoperit pe cântăreţ, inert, în camera lui, iar Prince era complet "şocat" şi nu se mişca din colţul camerei.

"Un medic nu trebuie să-i facă rău pacientului său, aceasta este principala lui obligaţie. Conrad Murray a încălcat acest jurământ de credinţă în fiecare zi", a spus Walgren.

Potrivit procurorului, cântăreţul şi medicul lui nu aveau o relaţie de tipul "pacient-medic", ci o relaţie de tipul "angajator-angajat". Iar serviciul care trebuia prestat consta în furnizarea de propofol cântăreţului, pentru un salariu de 150.000 de dolari pe lună.

În perioada care a precedat moartea sa, cântăreţul american avea "proiecte, aşteptări şi vise, ca noi toţi", a adăugat David Walgren. Poate că faptele medicului Conrad Murray nu au fost singurele care au cauzat moartea starului, dar ele au reprezentat "un factor determinant". "Justiţia cere pronunţarea verdictului de vinovăţie", a concluzionat procurorul american.

Ieşind din sala tribunalului, procurorul David Walgren a traversat holul central al clădirii în aplauzele şi strigătele de încurajare ale fanilor, care au alcătuit un lanţ uman în onoarea cântăreţului Michael Jackson.

Katherine, mama starului, îmbrăcată în negru, s-a oprit pentru a saluta şi a strânge mâinile fanilor, foarte emoţionaţi, sub privirile soţului ei Joe Jackson şi a doi dintre copiii lor - Randy şi La Toya.

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

 

Comenteaza