Primul astronaut român care a ajuns în spaţiu devine Doctor Honoris Causa al UBB

Primul astronaut român care a ajuns în spaţiu devine Doctor Honoris Causa al UBB
Primul şi singurul astronaut român care a ajuns în spaţiu urmează să fie recompensat miercuri cu titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Dumitru-Dorin Prunariu, participant la misiunea "Soiuz 40" din cadrul programului spațial „Intercosmos", va fi omagiat cu prestigioasa distincţie pentru "implicarea în organizaţiile naţionale şi internaţionale, fiind un invitat permanent în cadrul celor mai importante manifestări internaţionale care militează la nivel mondial pentru utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru", precizează conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Ceremonia de acordare a titlului va avea loc de la 11:00, în Aula Magna, în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul UBB, iar Laudatio-ul va fi prezentat de prof. univ. Alexandru Ozunu.

"Domnul Dumitru-Dorin Prunariu s-a remarcat prin activitatea ştiinţifică şi managerială în acest domeniu, iar graţie Domniei Sale, România a devenit mai cunoscută în lume şi parte a unor organisme de decizie în domeniu", au mai afirmat reprezentanţii UBB.

Născut în 27 noiembrie 1952 în Braşov, Dumitru-Dorin Prunariu a absolvit în 1977 Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității "Politehnica" din București, cu specializarea inginerie aeronautică, după care, între 1976-1977, a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice din Ghimbav.

În 1977, a fost selectat să participe la programul de zboruri cosmice "Intercosmos", inițiat de către URSS și adresat țărilor aliate socialiste, iar la data de 14 iulie 1981 a devenit primul şi singurul astronaut român care a păşit în spaţiul cosmic. Parte a misiunii "Soiuz 40", a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

De-a lungul carierei, a fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă şi președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU, în prezent având gradul de general-maior în rezervă.

Comenteaza