Primarul din Cluj-Napoca, despre cei care se plâng de trafic: „Lenea nu ține loc de scuze”

Primarul din Cluj-Napoca, despre cei care se plâng de trafic: „Lenea nu ține loc de scuze”

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le transmite șoferilor care se plâng că stau prea mult timp în trafic sau că întârzie la serviciu, că nu pleacă mai devreme de acasă.

Boc a avut un schimb de replici pe tema traficului din oraș, cu moderatorul de la un post de radio local, unde a fost invitat joi dimineață.

Moderator: Era să fac emisiunea din mașină cu traficul acesta, domnule primar!

Emil Boc: De ce nu plecați mai devreme de acasă?

Moderator: La 06:00 trebuie să plecăm, să ajungem la 10:00?

Emil Boc: Când eram student, aveam un coleg care locuia vizavi, și ajungea la seminar la 8.01, iar profesorul îi spunea că trebuia să plece mai devreme de acasă cu un minut mai devreme, ca să ajungă la 08.00. Asta era regula la noi, la Facultatea de Drept.

Moderator: Dar noi trebuie să plecăm de acasă cu 3 ore, 4, mai devreme.

Emil Boc: Lăsați, lenea nu ține loc de scuze!

Moderator: Am avut ieri de traversat o parte din Cluj și Floreștiul. M-am bărbierit, mi-a crescut barba...

Emil Boc: Vă rog să îi susțineți pe cei care nu vor centură metropolitană, nu vor metrou, care au făcut petiție, să semnați, să fie totul în regulă...

Moderator: Cine nu vrea? Problema este ce facem până atunci?

Emil Boc: Sunt unii care își rup hainele de pe ei.

Ulterior, primarul Clujului a precizat că, ce ține de primărie, lucrurile se mișcă înainte conform procedurilor administrative.

„Marți, am aprobat lărgirea de la Fabrica de Bere. Pentru ce înseamnă centură metropolitană și metrou, Guvernul le-a prins în soluțiile de finanțare, așa cum sunt ele prevăzute în raport cu Uniunea Europeană. În consecință, așa merg lucrurile, în privința proiectelor mari de infrastructură. De asemenea, pasajul de la Tăietura Turcului este prins în finanțare, și va fi realizat cu ocazia căii ferate Cluj-Oradea. De 5 ani pregătim aceste mari proiecte, în valoare de 3 miliarde de euro”, a declarat Boc.

Întrebat de moderator ce soluții imediate se mai pot lua pentru a fluidiza traficul, edilul din Cluj-Napoca a spus că așteaptă de la acesta alte propuneri.

„Totuși, prima soluție este transportul în comun, mâine este iar vinerea verde, puteți circula gratuit tot orașul. Totodată, instituim benzi dedicate pentru transportul în comun, pentru a-l prioritiza. Toate analizele arată că peste 70% din mașinile care sunt în trafic, sunt cu o persoană. Asta spune multe despre confortul nostru. Trebuie să ne schimbăm și noi atitudinea și gândirea în orașele mari. Așa fac toate orașele europene moderne.

Se pune problema de a prioritiza. Aceia mai mulți, au prioritate în raport cu aceia mai puțini. Un tramvai cu 100-150 de persoane are prioritate față de o mașină cu o persoană. Asta vom face în zona de pe Splaiul Independenței, până pe Barițiu, vom prioritiza linia de tramvai. Acolo vom avea, din august, tronson dedicat pentru ce înseamnă circulația cu tramvaiul”, a conchis Emil Boc.

Comenteaza