Primar condamnat la închisoare pentru conflict de interese

Primar condamnat la închisoare pentru conflict de interese
Pedeapsă cu închisoarea, la Curtea de Apel Cluj, pentru conflict de interese. Sandu Bercean, primarul comunei sălăjene Meseşenii de Jos, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, a fost condamnat, cu suspendare, în primă instanţă, pentru că şi-a angajat fiica la primărie şi a cumpărat marfă de la firmele soţiei şi fiului său pentru Centrul de Zi al comunei.

Procesul primarului Sandu Bercean a început în 25 februarie 2013, la Curtea de Apel Cluj, după ce edilul a fost acuzat de procurori de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals intelectual. Instanţa l-a condamnat la patru luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, cu un termen de încercare de doi ani şi patru luni, pentru două fapte ce în opinia judecătorilor constituie conflict de interese. Bercean a fost achitat în ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă, iar primarul a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorului de la Curtea de Apel Cluj, care a întocmit rechizitoriul, în perioada 2007-2012, Bercean, în mod repetat, a achiziţionat mărfuri de la SC Bercean Impex SRL, „cunoscând că la această societate este asociată (...) soţia sa, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 145.122 lei". În rechizitoriu se arată că în perioada 2011-2012, primarul din Meseşenii de Jos, „în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a achiziţionat mărfuri de la SC Albeno Star SRL", ştiind că la această societate asociat unic este fiul său, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 15.262 lei. Mărfurile au fost cumpărate pentru aprovizionarea Centrului de Zi aflat în subordinea Primăriei Meseşenii de Jos.

Primarul Bercean a fost trimis în judecată şi pentru că în 15 decembrie 2009 a emis o dispoziţie prin care a dispus angajarea fiicei sale în funcţia de consilier personal, pe durată determinată, începând din data de 1 decembrie 2009, cu un salariu de încadrare lunar de 1.322 lei. Pentru achiziţionarea produselor, cu bani publici, de la firmele soţiei şi ale fiului, Bercean a fost condamnat la patru luni de închisoare, iar pentru angajarea fiicei în postul de consilier personal la Primăria Meseşenii de Jos, a fost condamnat la trei luni de închisoare. Instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat-o pe cea mai grea, de patru luni închisoare, cu suspendare, şi pedeapsa complementară prin care i se interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice de la rămânerea definitivă a hotărârii până la terminarea executării pedepsei închisorii.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru conflict de interese este cuprinsă între şase luni şi cinci ani de închisoare, însă după ce a reţinut circumstanţe atenuante, instanţa a coborât sancţiunea la patru luni, adică sub minimul special. Circumstanţele antenuante au fost reţinute în virtutea faptului că Bercean nu avea antecedente penale, se bucura de apreciere şi respect în comunitate, fiind primar din anul 2004, iar în cursul procesului a avut o atitudine parţial sinceră, întrucât a recunoscut faptele, negând doar vinovăţia în comiterea lor.

Sandu Bercean a arătat în cursul urmăririi penale că nu a cerut expres angajaţilor primăriei să achiziţioneze produse de la aceste societăţi, dar a cunoscut aceste împrejurări cu ocazia semnării ordinelor de plată pentru mărfurile achiziţionate de primărie pentru unităţile aflate în subordinea acesteia - în speţă, „Centrul de Zi Meseşenii de Sus" - apreciind însă că nu comite vreo faptă penală. „În faţa instanţei, inculpatul a reiterat aceeaşi poziţie, arătând în plus că, nu a urmărit obţinerea vreunui profit pentru el sau familia sa (de altfel, profitul net realizat de fiecare din cele două societăţi comerciale nu este cel menţionat în rechizitoriu, ci în mod real, mult mai mic, organul de urmărire penală neluând în calcul cheltuielile aferente acestor activităţi), ci doar să rezolve problemele sociale din comunitate; s-a arătat că, deşi a făcut demersuri în acest sens, nu a reuşit să găsească alţi furnizori de produse necesare Centrului de Zi, diversele firme cu care au negociat declinându-şi oferta sau impunând tarife care nu puteau fi suportate de primărie şi nu se încadrau în bugetul aprobat cu această destinaţie, fie datorită cantităţilor reduse necesare zilnic, săptămânal sau lunar, fie datorită distanţei între comună şi sediul firmelor respective din Zalău, Cluj etc., care reclama costuri mari cu transportul", se arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj.

Însă, Curtea de Apel Cluj a constatat că primarul a încălcat legea, iar explicaţia sa că „a urmărit doar un interes public, să rezolve problemele sociale din comunitate şi, nu a găsit altă soluţie decât să apeleze la societăţile comerciale aparţinând familiei sale pentru a nu închide Centrul de Zi, nu s-au dovedit a fi aşa cum le-a prezentat inculpatul". Potrivit instanţei, solicitările de ofertă din partea primăriei au fost făcute doar către două societăţi comerciale din Zalău şi, doar la 6 septembrie 2012, cu puţin timp înaintea începerii urmăririi penale în cauză, alte dovezi în acest sens nemaifiind identificate la dosar. Decizia definitivă în dosarul lui Sandu Bercean aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Comenteaza