Prima cărămidă pentru "zidurile verzi", care nu necesită termoizolaţie, a fost lansată la Zalău FOTO

Prima cărămidă pentru
Firma Cemacon Zalău a lansat astăzi la fabrica din localitatea Recea blocul ceramic SUPER44, prima cărămidă din România care nu necesită termoizolare suplimentară.

Conform reprezentanţilor firmei Cemacon Zalău, costurile pentru o clădire construită cu ajutorul cărămizii SUPER44 scad cu cel puţin 30%. SUPER44 este prima cărămidă produsă în România ce poate fi folosită la pereţii exteriori şi nu necesită termoizolare suplimentarară, iar proprietăţile ei fac ca după ridicarea clădirii, zidul să necesite doar tencuire.

"Când am conceput SUPER44 ne-am gândit la viitorul construcţiilor în România şi la rolul pe care vrem să-l jucăm pe această piaţă peste alţi 40 de ani. Ne dorim să implementăm conceptul de "clădire verde" realizată 100% din produse naturale româneşti, deoarece ştim că avem potenţial şi resurse să o facem. Şi nu ne raportăm doar la clădirile de locuit, ci creăm produse naturale care sunt recomandate şi indicate pentru clădiri care au şi o altă destinaţie, cum ar fi spitale, creşe, clădiri de învăţământ, clădiri de birouri, clădiri pentru turism", a declarat Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon. Conform acestuia, noua cărămidă nu necesită izolare cu polistiren sau vată bazaltică. „Cemacon lansează pe piaţa de materiale de construcţii un produs unic, o cărămidă care are beneficiul de a nu mai necesita utilizarea de izolare suplimentară cu polistiren sau cu vată bazaltică. Această cărămidă cu care se construiesc ziduri cu grosimea de 44 de centimetri, prin tehnologia implicată, prin incredientele care s-au folosit pentru acest produs, oferă o izolare termică aproape dublă faţă de normativele din legislaţia privind proiectarea în construcţii din România", a explicat Stoleru.

Costurile zidăriei realizată din noua cărămidă sunt cu 30% mai mici faţă de cele ale unei zidării la care se adaugă termoizolaţie cu polistiren. „Am solicitat unor firme de construcţii din diverse zone ale României, din Cluj, Bucureşti, Zalău, devize de lucrări şi am făcut o analiză comparativă pentru a vedea cât costă un metru pătrat dezid cu termosistem indiferent de producătorul de cărămidă, de producătorul de termosistem şi cât costă un metru pătrat de zid cu SUPER44. A rezultat că indiferent unde duc această cărămidă în România, zidăria de 44 de centimetri de la Cemacon e cu cel puţin 30% mai ieftină decât orice alt zid cu termosistem", a adăugat Stoleru, care a adăugat că, în cazul folosirii acestui tip de cărămidă, se economiseşte şi timp. „Clientul final îşi termină zidăria mai repede astfel, iar firmele de construcţii sunt interesate să livreze cât mai repede şi să treacă la alte proiecte. Construind o zidărie monobloc, neetanşând-o cu termosistem se menţine caracteristica zidurilor de cărămidă care se numeşte confort termic care defineşte capacitatea peretelui de a respira, se face difuzie de vapori de apă", a explicat directorul Cemacon.

Proprietăţile produsului au fost confirmate printr-un studiu tehnic elaborat de profesorul Ioan Moga, de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. „La grosimea de 44 de centimetri, această cărămidă asigură o zidărie cu rezistenţa termică mai mare decât cea impusă de normativele de proiectare care este de 1,8, iar în cazul acestei cărămizi rezistenţa termică pentru pereţii exteriori este trei. Această cărămidă asigură realizarea zidăriilor fără a necesita izolaţie suplimentară", a explicat Moga.

 

 

Comenteaza