Preşedintele TIFF ameninţă Primăria Cluj: "Poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm"

Preşedintele TIFF ameninţă Primăria Cluj:
Mesaj dur al preşedintelui TIFF la adresa autorităţilor locale din Cluj după ce, luni seara, în timpul proiecţiei filmului „Povestea iubirii” (21.45) din Piaţa Unirii s-a dat drumul circulaţiei rutiere în zona zero a oraşului. Asta deşi municipalitatea a anunţat, înaintea ca festivalul să înceapă, restricţii de circulaţie în intervalul 21.30 -23.30 pe strada Napoca, str. Universității, Piața Unirii, latura de sud și Bd. Eroilor.

"Din nou 3.000 de oameni aseară la proiecţia cu "Povestea iubirii" din Piaţa Unirii, cu coadă imensă la bilete la intrare (se vede şi în poză). Prima mare coproductie internaţională filmată (şi) în Cluj sau în alte locuri din judeţ. Interes maxim, atmosferă festivă, emoţii, adaug aici şi prezenţa uriaşului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihăileanu.

Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primăria sau/şi Poliţia rutieră că e inoportun să dea drumul circulaţiei în jurul pieţii, sub pretextul unui val de nestăvilit de clujeni care se reîntorc în oraş după vacanţă. Ce s-o mai dregem, ne-am facut de rahat! Adică nu contează că facem un festival major care pune Clujul pe hartă (m-am întâlnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins că Clujul e total necunoscut în Italia), nu contează că aducem business în oraş, toate astea pălesc atunci când vine vorba ca o dată pe an, zece zile, să creăm condiţii civilizate de confort vizual şi mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piaţa Unirii. Spre exemplu, aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost "spart" de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic).

Stimaţi domni care luaţi decizii atât de "înţelepte", poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm din Piaţa Unirii (se rezolvă şi asta dar va trebui să daţi socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul şi aşa, cu cârduri de maşini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanţă şi standarde înalte de calitate în festival. Ştiu că nu e neapărat ce vă preocupă şi pe dumneavoastră, dar noi aşa am ajuns să facem un eveniment respectat în toată lumea. Daca vi se pare puţin, daţi drumul la toată circulaţia în timpul filmelor, o să vină şi Alain Delon să se bucure şi el de zgomot şi claxoneală.

Daca vă pasă, transmiteţi-ne scuze şi va fi ok. P.S. Nu-mi spuneţi că a fost o situaţie excepţională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriaşe de maşini cum văd în Bucureşti pe DN1 duminică seara post-vacanţă. V-aţi pripit şi aţi stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF 2017", a scris regizorul clujean şi directorul TIFF pe Facebook. 

Proiecţie specială 

Pe 7 iunie (21:30) este programată o proiecție cu acces gratuit în localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, lângă Cluj-Napoca, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmările lungmetrajului "Povestea Iubirii". Atestat documentar pentru prima dată în 1435, satul Dâncu are puțin peste 100 de locuitori, producătorii filmului alegând zona idilică și liniștită ca să recreeze aici un "shtetl", un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Război Mondia

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. Alături de Derek Jacobi (The Day of the Jackal, 1973, Gosford Park, 2001, The Riddle, 2007,The King's Speech, 2010) și de Gemma Arterton (Quantum of Solace, 2008, Clash of the Titans, 2010, Prince of Persia: The Sands of Time, 2010, Byzantium, 2013), din distribuția filmului fac parte actorii Sophie Nélisse (The Book Thief, 2013, The great Gilly Hopkins, 2015) și Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends). Filmat parțial în România, Povestea iubirii are în distribuție și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

TIFF 2017 (2-11 iunie) însumează 225 de filme - 188 de lungmetraje și 37 de scurtmetraje - venite din 53 de țări. Peste 1.200 de invitați români și străini vor fi prezenți la proiecțiile, concertele, atelierele, dezbaterile și lansările din festival. Printre invitații speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră

Comenteaza