Premierul României, prezent la deschiderea UMF Cluj, atacă "fabricile de diplome" din sistemul doctoral

Premierul României, prezent la deschiderea UMF Cluj, atacă
Premierul României, Dacian Cioloş, a fost prezent luni, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu. În discursul său a abordat teme care s-au aflat în atenţia opiniei publice în ultima perioadă, precum plagiatele din sistemul de educaţie, infecţiile din spitale şi calitatea actului medical.

"Pe partea de educaţie mai avem multe de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, mă gândesc în primul rând la sistemul de formare doctorală. Şi nu mă gândesc când spun acest lucru la sistemul medical, unde există rigoare foarte mare.

Avem nevoie să luăm măsuri foarte clare şi drastice în formarea doctorală tocmai pentru a nu compromite ceea ce se face bun în sistem. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor imaginea învăţământului doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este un de elită şi nu o fabrică de diplome pentru a avea un spor la salariu sau pentru a promova în anumite funcţii", a declarat Cioloş.

La deschiderea anului universitar la UMF, Cioloş a primit medalia "Iuliu Haţieganu" a universităţii. Totodată, conducerea instituţiei a oferit flori studenţilor din anul întâi care au obţinut cele mai mari note la concursul de admitere. La ceremonia de deschidere au asistat studenţi, cadre didactice ale UMF, printre cei prezenţi numărându-se şi fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

Comenteaza