Premieră pentru Cluj: ANI cere confiscarea averii unui ex-consilier local

Premieră pentru Cluj: ANI cere confiscarea averii unui ex-consilier local
ANI cere confiscarea averii în cazul Mihaelei Dinea, ex-consilier local în Floreşti, precum şi a soţului acesteia, poliţist în cadrul IPJ Cluj. Ei sunt primii clujeni care ar putea să fie executaţi silit pentru bani făcuţi în mod ilicit.

Procedura de evaluare a celor doi soţi a început în 17 noiembrie 2010, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) constatând o diferenţă de aproape 170.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de aceştia. Ioana Mihaela Dinea a fost consilier local PRM al comunei clujene Floreşti în mandatul 2008-2012, iar Nicolae Gavril Dinea este agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj din 1997.

În urma constatărilor, în noiembrie 2011, ANI a sesizat Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Cluj, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de cei doi soţi, ambii având funcţii publice la vremea respectivă. Tot atunci, Mihaela Dinea, consilier local, a fost declarată "incompatibilă". Ioana Mihaela Dinea arăta în declaraţia de avere de anul trecut că deţine un teren în Floreşti, în zona Sub Cetate, intravilan, dobândit prin cumpărare în 2008, cu suprafaţa de 2.331 de metri pătraţi. În perioada 2009-2010 Dinea a vândut nu mai puţin de 10 apartamente, cu sume cuprinse între 38.000 şi 118.000 de lei. ANI a declarat-o incompatibilă, astfel, Mihaela Dinea nu a mai candidat pentru un loc în Consiliul Local al comunei Floreşti, mandatul ei încetând în vara acestui an. Conform legislaţiei în vigoare, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Deşi reprezentanţii Curţii de Apel Cluj nu au putut să ne informeze care a fost soluţia dată de Comisia de Cercetare a Averilor în cazul soţilor Dinea, pe site-ul ANI, dosarul celor doi, înregistrat sub numărul 86237/A/I.I./17.11.2010 având ca obiect "Confiscare avere nejustificată", e la secţiunea "Confiscări avere". "Din punctul nostru de vedere, conform Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, actele şi lucrările comisiei nu sunt publice. Puteţi să vă adresaţi Agenţiei Naţionale de Integritate", a arătat Adrian Dănilă, expert pentru informaţii publice în cadrul Curţii de Apel Cluj. Contactată telefonic, Mihaela Dinea a replicat că acest caz nu mai prezintă interes, întrucât nu mai deţine o funcţie publică. "Nu mai am nici o funcţie publică, nu ştiu de ce ar interesa ce s-a întâmplat cu evaluarea făcută de ANI. Nu s-a continuat nimic, eu nu am primit nici o înştiinţare", a spus ex-consilierul local. Reprezentanţii ANI vor comunica redacţie decizia Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Cluj în scris, întrucât pe site-ul insituţiei nu este comunicată soluţia instanţei în acest caz. Decizia, indiferent că este nefavorabilă sau favorabilă soţilor Dinea, poate fi atacată de ambele părţi la instanţa superioară, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Trei sentinţe definitive de confiscare a averii nejustificate

ANI a obţinut până în prezent trei sentinţe definitive prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de confiscare a averii nejustificate în cazul unor persoane cu funcţii publice. Una dintre acestea îl priveşte pe Dan Vele, fost administrator al unei societăţi comerciale în care Consiliul Judeţean Braşov era unic acţionar. Decizia a fost pronunţată în 19 octombrie 2011. Suma confiscată: 129.517 USD. O altă sentinţă definitivă îi vizează pe soţii Daniel Zidaru (subcomisar de poliţie) şi Nicoleta Carmen Zidaru, cărora le-a fost confiscată suma de 61.650 de euro, precum şi 9.980 lei. A treia decizie definitivă a instanţei îl vizează pe Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, funcţionar public cu statut special, de la care statul a confiscat peste 480.000 de euro, judecătorii pronunţând soluţia în 20 decembrie 2011. ANI mai are în curs de judecată alte peste 20 de cereri de confiscare a averii, între care şi cea a soţilor Dinea.

Zeci de apartamente vândute sau donate după declanşarea anchetei ANI

Conform declaraţiei de avere din 2012 a poliţistului Dinea, a vândut, împreună cu soţia sa nu mai puţin de 19 apartamente, majoritatea fiind tranzacţionate în decembrie 2011, după declanşarea procedurii de evaluare din partea ANI. Alte 18 apartamente au fost donate lui Eugen Săplăcan de soţii Dinea, în ianuarie 2012. Tot atunci, cei doi au donat un teren Minervei Dinea. În prezent, cei doi mai deţin doar 200 de mp de teren, din cei peste 2.300 declaraţi de Mihaela Dinea anul trecut, şi un singur apartament.

 

Comenteaza