Premieră în justiţia din Cluj: un minor cere voie să se căsătorească VIDEO

Premieră în justiţia din Cluj: un minor cere voie să se căsătorească VIDEO
Premieră în justiţia din Cluj: un minor a invocat prevederile noului Cod Civil şi a solicitat Judecătoriei Cluj-Napoca să îi permită să se căsătorească. Dosarul a primit termen pentru începutul lunii septembrie, când minorul va trebui să aducă suficiente argumente pentru a-i convinge pe magistraţi să îi aprobe cererea.

Potrivit Noului Cod Civil, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă. De aceste prevederi s-a folosit o minora de 17 ani din Cluj atunci când a solicitat Judecătoriei Cluj-Napoca să îi aprobe căsătoria cu un bărbat major. Dosarul, înregistrat vineri la instanţă, este primul de acest fel din justiţia clujeană.

"Ce a invocat pentru a susţine această cerere? Păi în primul rând a invocat faptul că între cele două persoane există o relaţie de iubire, de încredere şi doresc să se căsătorească. Şi se pare că au stabilit şi o dată a nunţii şi au achitat avansul pentru ceremonie", spune purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, Marian Lucian.

Instanţa de judecată urmează să analizeze aceste motive şi să se pronunţe cu privire la cerere pe 3 septembrie, atunci când a fost fixat primul termen de judecată. La nivel naţional, solicitarea minorei nu este unică. În noiembrie 2011, la o lună de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil, la Judecătoria Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, s-a luat o decizie similară. Atunci era era vorba de o minoră de 17 ani care avea un copil cu un alt tânăr, iar instanţa a aprobat cererea celor doi de a se căsători.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs

Comenteaza