Prefectul Clujului a mers la birou cu troleibuzul, în „Vinerea Verde”

Prefectul Clujului a mers la birou cu troleibuzul, în „Vinerea Verde”
| Foto: Facebook.com/tasnadiszilard.official

Prefectul UDMR al județului Cluj, Tasnádi István Szilárd, s-a alăturat inițiativei „Vinerea Verde” și s-a deplasat în această dimineața la serviciu cu troleibuzul.

„M-am alăturat și eu inițiativei Vinerea Verde și am ales să folosesc transportul public local ca și modalitate de deplasare la birou. Salut această inițiativă a domnului ministru mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, și sunt optimist că prin acest demers o să motivăm cetățenii să aleagă un mijloc de transport alternativ (biciclete, transportul în comun, mersul pe jos).

Este responsabilitatea noastră comună să reducem gazele cu efect de seră și să ne îndeplinim angajamentele asumate în Acordul climatic de la Paris cât mai curând posibil”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) lansează campania ”Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe. Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, informează un comunicat al MMPS.

„Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal, relatează Agerpres.

Program pentru mediu la Cluj-Napoca, în cadrul „Vinerea Verde”

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că s-ar putea ca pe viitor, clujenii să aibă gratuitate vinerea la mijloacele de transport în comun.

„Eu vin pe jos la serviciu, le recomand și clujenilor să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Este posibil ca, din luna aprilie 2021, clujenii să poată circula vinerea gratuit cu mijloacele de transport în comun. Este nevoie să facem proiectul, să îl punem în consultare publică și să facem o hotărâre de Consiliu Local. Se va calcula și suma pe care trebuie să o plătim din bugetul local, pentru a acoperi acest demers”, a spus Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Pe viitor, ar putea fi închise, vinerea, parkingurile publice din zona centrală. Primarul a spus că nu s-a analizat încă o asemenea decizie, dar se analizează propunerea.  Amintim că, oraşul Cluj-Napoca a fost primul din ţară care a cumpărat autobuze electrice, iar în câţiva ani tot parcul auto va fi electric. 

Comenteaza