Video Pompierii Aeroportului din Cluj au evitat un dezastru: „Erau peste 3 tone de combustibil în rezervor” / Explicațiile incidentului

Pompierii Aeroportului din Cluj au evitat un dezastru: „Erau peste 3 tone de combustibil în rezervor” / Explicațiile incidentului
| Foto: ISU Cluj

Un grav incident s-a petrecut pe Aeroportul Cluj vinerea trecută, când un incendiu a apărut la trenul unui avion al companiei Fly Egipt la aterizare. Din fericire, pompierii au intervenit prompt, fără ca viața pasagerilor să fie pusă în pericol.

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului), despre acest incident, și i-a lăudat pe pompierii care au intervenit în mai puțin de 2 minute, evitând astfel o tragedie.

„Autoritatea va face o ancheta complexă. La 19:35, vineri seara, la aterizare, au explodat toate cele patru pneuri de la trenul principal de aterizare, datorită faptului că janta s-a frecat de pistă, probabil au ieșit scântei și a izbucnit un incendiu. Pompierii aeroportului au intervenit foarte bine, în 90 de secunde au fost la avion și au reușit să stingă focul într-un timp record.

Au sosit în timp util și echipajele ISU, dar deja incendiul era stins. Sunt eroii Clujului acești pompieri, deoarece au evitat o catastrofă pentru că erau peste 3 tone de combustibil în rezervor, putea să se extindă, să ardă. Dacă nu interveneau la timp puteau să ardă toți acolo”, a declarat, la ZIUA LIVE, David Ciceo.

Conducerea aeroportului a mai precizat că se fac pregătiri constante pentru astfel de incidente, iar reacția rapidă nu a fost una întâmplătoare.

„Noi facem antrenamente periodic. Pompierii sunt foarte bine pregătiți pentru astfel de incidente și încercăm să ne punem cât mai bine la punct. În 16 noiembrie vom face un nou exercițiu în care să luăm în calcul răniți și morți. Din fericire n-au fost răniți acum și nici nava deteriorată. Nu vrem să se ajungă la astfel de situații, dar e bine să fim pregătiți. Astfel de exerciții ne ajută să devenim cât mai bine pregătiți”, a mai adăugat Ciceo.

Cum s-a petrecut incidentul

Potrivit directorului aeroportului clujean, incidentul s-a produs din cauza mai multor erori, iar ancheta va dura mai mult de jumătate de an.

„Sâmbătă am avut specialiști din mai multe țări și au concluzionat că au fost 6-7 motive. Din primele concluzii și vizionând camerele video, avionul avea viteză prea mare și l-a trântit, deci nu a fost o aterizare corespunzătoare, dar există și uzura pneurilor sau alte motive. O astfel de anchetă durează peste 6 luni, pentru că trebuie să decodifice cutia neagră, să vadă înregistrările.

Este foarte important să vedem dacă este o problemă tehnică, o problemă de pregătire a pilotului sau o problemă a companiei. Este o analiză completă și foarte importantă pentru toată lumea în astfel de cazuri. Mereu se analizează detaliat un astfel de caz, deoarece aceste date ne vor ajuta pe toți să îmbunătățim sistemul”, a explicat David Ciceo.

Comenteaza