Polus Real Estate, scoasă pe furiş din Cartierul Tineretului

Polus Real Estate, scoasă pe furiş din Cartierul Tineretului
Asociaţii majoritari din Polus Real Estate o acuză pe secretara lui Arpad Paszkany că a vândut părţi sociale de 6 milioane de euro fără să-i anunţe.

Războiul dintre magnatul maghiar Sandor Demjan şi milionarul clujean Arpad Paszkany este departe de a se fi încheiat. Fiecare dintre cei doi îşi mută "pionii" în interiorul Polus Real Estate (PRE) SRL şi la Tribunalul Comercial, unde se judecă de aproape un an pentru controlul asupra firmei asociate cu Consiliul Local în Cartierul Tineretului Cluj SRL. Asociaţii majoritari din PRE, controlaţi de Demjan, cer tragerea la răspundere a administratorului firmei, Andrea Sebok, omul de încredere al lui Paszkany, pentru vânzarea părţilor sociale din Cartierul Tineretului.

Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) din PRE din 18 octombrie a avut pe ordinea de zi mai multe puncte privitoare la cesionarea părţilor sociale deţinute de companie în Cartierul Tineretului Cluj SRL, în care s-a asociat cu Consiliul Local în 2006 pentru construirea de locuinţe. Monitorul Oficial din data de 5 septembrie 2011 a consemnat hotărârea AGA din Cartierul Tineretului, prin care "se aprobă preluarea de către Green Energy Napoca SRL a celor 2.758.014 părţi sociale deţinute de Polus Real Estate, în valoare nominală totală de 27.580.140 lei (peste 6 milioane de euro - n. red.), reprezentând 49% din capitalul social". Green Energy Napoca este deţinută în proporţii egale de două firme americane, Green Energy Holding LLC şi WWS Energy Development LLC, fiind administrată de Vigh Ferencz, un apropiat al lui Arpad Paszkany şi secretar al firmei PRE.

Unul din punctele de pe ordinea de zi a AGA PRE a fost "prezentarea de către Sebok Betty Andrea (administratorul firmei - n. red.) a motivelor luării deciziei de cesiune a părţilor sociale, fără informarea prealabilă şi fără acordul asociaţilor societăţii". PRE este deţinuă în proporţie de 87% de firmele off-shore Iris Ventures Limited şi Burnet Holding LLC, controlate de magnatul maghiar Sandor Demjan, iar milionarul Arpad Paszkany este asociat cu un procent de 13%. Asociaţii majoritari au votat în AGA "iniţierea de către societate a unei acţiuni în răspundere împotriva lui Sebok Andrea Betty pentru recuperarea daunelor cauzate de vânzarea părţilor sociale". Reprezentanţii firmelor lui Demjan susţin că au investit în proiectul "Cartierul Tineretului" 30 de milioane de euro.

De asemenea, prin hotărârea AGA de acum trei zile, Sebok Andrea a fost revocată din funcţia de administrator, fiind numită în locul ei o femeie domiciliată în Budapesta, Szabone Debreczeni Maria Magdolna. Revocarea lui Sebok a fost hotărâtă şi în AGA din decembrie 2010, însă acea hotărâre a fost suspendată în instanţă la cererea lui Arpad Paszkany, care şi-a păstrat astfel "pionul" la PRE. Paszkany a cerut la Tribunalul Comercial anularea hotărârii AGA de la sfârşitul anului trecut, procesul fiind încă pe rol. Sebok Andrea este secretara omului de afaceri de 10 ani, lucru precizat chiar de ea.

Proiect imobiliar transformat în parc fotovoltaic

Firma Cartierul Tineretului Cluj SRL a fost creată pentru construirea a 5.000 de locuinţe. Din cauza crizei financiare, proiectul a stagnat, astfel că în acest an consilierii locali au votat reconversia lui în parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică. În hotărârea de consiliu local se făcea referire la investitorul american Green Energy Holding, însă fără a se arăta modalitatea în care se va asocia cu Consiliul Local, în condiţiile în care noua legislaţie în domeniul parteneriatelor public-private interzice asocierea într-un SRL. Scandalul dintre Paszkany şi asociaţii din Polus Real Estate a început tocmai pentru că aceştia din urmă nu sunt de acord cu reconversia proiectului, iniţiată tocmai de omul de afaceri clujean.

 

Comenteaza