Poduri de gheaţă, ce blocau cursul Someşului în judeţul Cluj, detonate FOTO/VIDEO

Poduri de gheaţă, ce blocau cursul Someşului în judeţul Cluj, detonate FOTO/VIDEO
Pirotehniştii din cadrul Inspectoratulului pentru Situaţii de Urgenţă (IUS) Cluj au detonat, sâmbătă, sloiuri uriașe de gheață ce s-au format în zona barajului din localitatea clujeană Mica, în urma detonărilor controlate efectuate pe mai mulţi afluenţi ai Someșului din județul Bistrița-Năsăud. Pericolul de inundaţii era iminent.


Situația era la fel de gravă și în Cuzdrioara. La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej, pirotehniști din cadrul ISU Cluj, numeroase autorități locale, în frunte cu Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica, primarul comunei Cuzdrioara, Casian Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, reprezentanți ai Apele Române, Poliției și Primăriei Municipiului Dej, dar și prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, alături de membri ai comisiei pentru situații de urgență din cadrul instituției județene, scrie dej24.ro.

 

Someșul și-a reluat cursul normal în urma detonării efectuate de ISU Cluj. Autoritățile rămân în alertă și sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.

Ulterior, detonări au avut loc şi în judeţul Sălaj. "Albia râului Someș s-a deblocat de zăpoarele formate în noaptea de sâmbătă spre duminică între localitățile Turbuța și Băbeni, însă pericolul formării unor poduri de gheață se păstrează pentru aval", potrivit pompierilor, care monitorizează localitățile din zonă.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, valabilă până luni, la ora 12:00.

Comenteaza