#Plogging în Făget. Mai puţin alergat, mai mult strâns de gunoaie VIDEO

#Plogging în Făget. Mai puţin alergat, mai mult strâns de gunoaie VIDEO
Prima iniţiativă de plogging din Cluj-Napoca, un termen inventat în Suedia şi care înseamnă culesul de deșeuri în timpul jogging-ului, pare să prindă la iubitorii de natură şi alergare din oraş.

În urmă cu o săptămână, clujenii au strâns gunoaie din zonele Parcul Central, Parcul Copiilor şi malul Someşului până la intrarea în Parcul Iuliu Hațieganu. Sâmbătă, şi-au propus să continue în Făget, plecând de la Baza Sportivă Unirea din Mănăştur.

"Trăim într-un oraş aglomerat şi adesea căutăm locuri pentru a evada în natură, căutăm trasee frumoase de alergare, plimbare sau chiar MTB. Din fericire avem câteva chiar la îndemână, unde se poate ajunge şi pe jos din oraş, iar unul din ele este Pădurea Faget.

Totuşi, unii dintre noi care au trecut deja pe acolo au "uitat" câteva peturi, doze, ambalaje, electronice stricate şi alte lucruri care nu dispar singure din pădure. Serviciile de salubritate nu au în sarcină acele zone, iar dacă vrem să ne bucurăm de ele şi de peisajele pe care le ofera odată cu venirea primăverii ar trebui să facem ceva", scria în apelul organizatorilor.

Doar că socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg. Locul ales era atât de plin de gunoaie, încât unii nu au mai reușit să alerge aproape deloc.

„Am vrut sa facem plogging suedez, dar nu suntem la nivelul acela, așa că trebuie să începem cu un plogging românesc, unde e așa de mult gunoi că nu prea mai ajungem să alergăm", a declarat Mona Varga, una dintre organizatoarele acțiunii de ecologizare, citată de cluj.info.

Peste două ore, alergătorii, cu ajutorul câtorva lucrătorii trimiși de primărie, au strâns tot gunoiul dintr-un depozit ilegal de la marginea pădurii.

 

Participanţii la eveniment îi încurajează pe clujeni să strângă gunoaiele de pe stradă şi nu doar în alergare. "Să aibă un rucsăcel, o punguţă la ei atunci când ies din casă, iar la întoarcere spre casă să aducă deşeurile cu ei. Eu, şi când mă întorc acasă, dacă nu-mi sunt ocupate mâinile cu bagaje, strâng de pe aleea blocului şi din gardul viu deșeurile care-s la îndemână.

Lumea se tot uită şocată la mine, nu înţelege, dar în timp vom schimba concepţia că gunoiul acela mai poate sta acolo înca 3-4 zile, până e ziua de măturat aleile de către personalul angajat pentru asta". Astfel de acţiuni vor avea loc în viitor şi în zonele Minerva, La Terenuri și Hoia.

Comenteaza