Piso vrea bani din salariul ministrului Culturii
- Scris de Cristina Pirvu
- 20 Mar 2012, 21:59
- Eveniment
- Ascultă știrea

Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna trecută că ordinul prin care Ministerul Culturii l-a demis pentru a patra oară din funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pe Ioan Piso este ilegal şi a dispus repunerea sa în funcţie, dar şi plata retroactivă a salariilor pe care acesta nu le-a încasat.
Ioan Piso a fost demis din funcţie pentru a patra oară de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în luna iulie a anului trecut. La momentul demiterii, Kelemen Hunor a explicat că, de fapt, este vorba despre pensionarea fostului director al MNIT. "Nu se poate spune că nu aş fi respectat o decizie judecătorească, dovada este că acum un an de zile (2010 - n. red.) l-am pus înapoi în funcţie pe domnul Piso. Din păcate, de un an de zile, de când el este pensionar şi în acelaşi timp director, nu am văzut nici o activitate notabilă şi nici o schimbare în ceea ce priveşte managementul Muzeului Naţional de la Cluj", declara ministrul Culturii pentru Agerpress. Piso a atacat în instanţă ordinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) la doar câteva zile de la emitere, iar vinerea trecută Curtea de Apel Bucureşti a dat o sentinţă în favoarea fostului director al muzeului. Astfel, sentinţa "anulează Ordinul MCPN nr. 203/8.07.2011 referitor la încetarea efectelor dispoziţiilor Ordinului MCPN nr. 208/9.03.2010 prin care reclamantul a fost numit în funcţia de director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Dispune reintegrarea reclamantului pe funcţia de conducere deţinută conf. Ord. MCPN nr. 208/2010 şi la plata indemnizaţiei cuvenite pentru funcţia de conducere deţinută conf. acestui Ordin, de la data producerii efectelor Ordinului nr. 203/2011 şi până la data reintegrării.Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantului, în sumă de 2.480 de lei".
Aflat la Köln, Ioan Piso a fost încântat de rezultatul sentinţei. "Decizia Curţii de Apel arată că justiţia este independentă. Cred că vă daţi seama cu ce forţe şi cu ce interese mă confrunt. Singurul meu sprijin este faptul că am dreptate", a declarat Piso pentru ZIUA de CLUJ. Acestuia trebuie să îi fie plătite şase salarii din perioada în care a fost demis din funcţie. "Până acum s-au strâns şase salarii a câte circa 4.000 de lei. Dacă ministerul face recurs, se vor mai strânge câteva. Sunt interesat mai puţin de bani, cât de cine îi plăteşte. Nu sunt de acord să fie plătiţi din banii publici, adică de noi toţi, ci de cel care a greşit, adică de domnul ministru. Dacă eu ca director aş fi dat pe cineva afară din muzeu, iar acesta ar fi câştigat în justiţie, eu i-aş fi plătit salariile din buzunarul meu, şi nu din banii muzeului", a explicat Piso. El a atras atenţia şi asupra faptului că "în organigrama instituţiei există un singur post de director general. Or, din cauza ministerului de şase ani încoace sunt plătiţi doi directori generali - unul numit de ei, altul care a câştigat în justiţie", a precizat Piso. În total, până în prezent acesta a fost destituit de patru ori şi a câştigat de tot atâtea ori procesele intentate MCPN. Piso este şi angajat al Universităţii Babeş-Bolyai, unde figurează cu carte de muncă.
Pe de altă parte, reprezentanţii MCPN sunt hotărâţi să facă recurs la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti. "Este o sentinţă care poate fi atacată cu recurs şi noi o vom ataca. E o sentinţă administrativă care nu e cu titlu executoriu, iar ministerul nu este obligat să îl repună pe domnul director în drepturi până la pronunţarea sentinţei definitive. Aşteptăm hotărârea Curţii de Apel cu motivarea pentru a declara recursul", a declarat Radu Enache, purtătorul de cuvânt al MCPN. Şi Carmen Ciongradi, managerul MNIT, aşteaptă o decizie definitivă a instanţei de judecată. "Eu nu am nimic de comentat. Hotărârea nu e definitivă. Când ea va avea titlu definitiv, o vom respecta", a precizat Ciongradi.