"Pietonul de Bruxelles" a trecut pe la Cluj. "Vreau să trezesc oameni şi conştiinţe"

Un român a găsit un mod inedit prin care îşi propune să militeze pentru cauze ecologice. Acesta a pornit pe 30 august într-o călătorie pe jos de peste 3.000 de kilometri până la Bruxelles. Miercuri, călătorul a trecut prin Cluj, unde a fost întâmpinat cu mare bucurie de susţinătorii săi.

După 12 zile de drumeţie prin România, călătorul în vârstă de 46 de ani a ajuns şi la Cluj, unde a făcut o scurtă oprire. Fiecare zi din călătorie presupune parcurgerea în medie a 40 de kilometri. Alexandru Popescu a plănuit pas cu pas o călătorie inedită, dar dificilă, însă spune că este pregătit să înfrunte ploaia, vântul şi chiar zăpada, pentru a-şi atinge scopul. Sandu, aşa cum îi spun prietenii, doreşte să transmită în capitala Uniunii Europene mesajul zecilor de mii de români care se opun mineritului cu cianuri şi a exploatării gazelor de şist.

"Este vorba despre un mic protest, să zicem inedit, iar prin efortul meu vreau să trezesc oameni, să trezesc conştiinţe. Sunt mai mult de 3.000 de km pentru ca vreau sa trec prin capitalele ţărilor în care ajung. Ideea este personală, am vrut să o pun în practică şi văd că începe să prindă contur.", spune Alexandru Popescu.

Detaliile sunt bine puse la punct, iar românul are un traseu pe care îl respectă întocmai.
Chiar dacă spune că este conştient de faptul că efectele produse de acţiunea sa de protest nu vor fi uriaşe, românul crede că, treptat, situaţia se poate schimba cu ajutorul oamenilor.

"Rezultatele finale nu vor fi foarte mari, eu bănuiesc asta. Se vor mai schimba nişte oameni şi câteva conştiinţe. Fiecare dacă vom lupta şi vom pune câte o pietricică vom construi un zid. Deci efectiv acel zid trebuie construit din oameni şi din acţiunile lor.", menţionează călătorul.

La Cluj, acesta a fost întâmpinat de mai mulţi susţinători care au fost alături de  el la traversarea oraşului. Clujenii s-au arătat încântaţi de ideea de a merge la pas până în Bruxelles.

"Mi se pare extraordinar acest demers şi îl admir foarte mult pe Sandu pentru că a decis de unul singur să facă 3.000 de kilometri pentru a transmite un mesaj. Din păcate tot ce pot sa fac ca să îl susţin, tot ce pot să fac este să merg o zi pe jos cu el şi în rest fac tot ce pot ca să promovez acţiunea lui astfel încat să nu fie niciodată efectiv singur pe drum, de fiecare dată când ajunge într-un oraş să fie însoţit de oameni.", a spus unul dintre clujeni.

Un altul crede că ideea lui Sandu este bună, pentru că şochează. "Ideea este foarte bună; el a vrut să fie mai deosebită decât a celor care parcurg cu bicicleta şi el a pornit pe jos, cred că a efectiv vrut să fie şocant, acesta să fie mesajul lui, vrea să şocheze oamenii prin acest gest şi eu sper ca în acest lung drum pe care îl parcurge pe jos să întâlnească atât de mulţi oameni care să conştientizeze că el face un gest extraordiar pentru ţară."

"Este un demers care ajută, în plus este un demers care ţine lumea aproape faţă de aceste cauze. Eu urmăresc aceste iniţiative şi pe reţelele sociale şi văd discutând oameni din Paris, din Viena sau chiar Bruxelles, pregătindu-se să îl aştepte pe Sandu, comunicând şi formând până la urmă o comunitate, ceea ce mi se pare extraordinar.", a declarat un al treilea susţinător al pietonului de Bruxelles.

Voiajul său a inceput la sfârşitul lunii august la Ploieşti şi se va încheia în decembrie, când acesta preconizează că va ajunge la Bruxelles.

Comenteaza