"Piața Unirii nu este a primarului Emil Boc!". Opoziţia cere socoteală privind chioşcurile de lux din "zona zero" a Clujului

Încă un subiect de scandal politic la Cluj-Napoca: chioşcurile de lux din Piaţa Unirii. Discuţii aprinse au avut loc şi în cadrul şedinţei forului local de săptămâna aceasta.

Consilierii locali PSD şi ALDE solicită public un punct de vedere al Primăriei municipiului Cluj-Napoca în ceea ce privește modul în care a fost gestionată situația spațiului din Piața Unirii pentru Târgul de Mărțișor.

"Piața Unirii nu este a primarului Emil Boc. Nu putem evacua meșteșugarii clujeni de la propriile lor evenimente, închiriind spațiul public unei societăți din alt oraș. În felul acesta nu susținem meșteșugarii locali, ci chiriile enorme descurajante pentru orice meșter popular onest", a declarat Dan Morar, consilierul PSD care a atras atenția în cadrul şedinţei forului local și asupra costului uriaș (cca 55.000 de euro pentru 9.45 mp) pe care îl vor avea chioșcurile prevăzute în amenajarea viitoarei zone pietonale din Unirii, latura vest.

Aceştia vor să ştie de ce nu s-a menţinut colaborarea cu Asociația Meșteșugarilor Clujeni, care s-a ocupat de organizarea excelentă a Târgului de Mărțișor în ultimii 4 ani.

"Expozanții locali s-au plâns în unanimitate de chiriile mari și de chioșcurile inadecvate, inutil de încăpătoare în interior, dar cu spațiu extrem de mic de expunere a produselor în exterior. Nu sunt multe asociații meșteșugărești cu forța de creație, de expresie și de organizare a celei clujene, de ce să ne excludem deci artizanii locali tocmai din evenimentele pe care ei le-au însuflețit?", a declarat şi Corina Croitoru, consilier local PSD.

Amintim că meşteşugarii din Cluj-Napoca au fost, miercuri, în grevă japoneză, purtând banderole albe şi şnur de mărţişor legat de unelte, în semn de protest faţă de decizia primăriei de a atribui organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife mari pentru închirierea căsuţelor din Piaţa Unirii.

Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, a declarat că Primăria Cluj-Napoca nu a consultat organizaţiile profesionale ale meşteşugarilor, aşa cum s-a procedat anii anteriori, ci a atribuit organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife foarte mari pentru închirierea căsuţelor de lemn. Mai multe AICI. 

De asemenea, ZIUA de CLUJ a scris şi despre sumă foarte mare plătită de Primărie pentru două chioşcuri ce ar urma să se ridice în Piaţa Unirii, pe latura de vest: 5.548 euro ar fi preţul pentru metrul pătrat construit, cam de cinci ori mai mult decât în cazul unui apartament de lux, cu încălzire în podea. Mai multe AICI. 

 

Comenteaza