Peştii mor în Arieş; tot râul e contaminat

Peştii mor în Arieş; tot râul e contaminat
Mortalitate piscicolă masivă pe râul Arieş. de la intrarea în judeţ până la ieşire; o cantitate apreciabilă de peşti morţi s-a înregistrat pe tot cursul râului.

"Cantitatea de peşte mort e una mare, considerabilă", spune şeful DSV Cluj, Nicolae Pivaru. "Toate speciile sunt prezente ca mortalitate, de la cei mici până la cei mari, din amonte până în aval".

Şi Garda de Mediu s-a deplasat la faţa locului pentru a lua probe de apă.

Mortalitatea piscicolă a fost semnalată dimineaţă în jurul orei 10.

Populaţia din localităţile aflate pe firul apei a fost avertizată cu privire la pericolul prezentat de apa contaminată şi a fost atenţionată să nu colecteze şi să nu consume peştii găsiţi morţi pe malul râului de către ISU Cluj.

Politia Locala si cea Municipala vor patrula in zona de poduri si zona caselor de pe malul râului Aries pentru a impiedica colectarea si consumul de peste infestat. De asemenea, astfel de controale vor fi efectuate si in pietele agroalimentare pentru evitarea comercializării peştilor coletaţi din râu, arată Primăria Turda. Marius Maşcam, directorul AVPS Turda, a declarat pentru Radio Transilvania că sesizările au vizat fondul cinegetic 37 Turda, zona Moldoveneşti.

"Am găsit peşti morţi pe apă, aceştia au venit de undeva de la limită cu judeţul Alba. După toate eforturile noatre de repopulare se întâmplă din nou acelaşi lucru, o poluare accidentală cu ape de mină cel mai probabil...vom lua probe de apă şi de peşte să vedem ce s-a întâmplat. Cei care sunt vinovaţi vor fi daţi în judecată, după ce depistăm sursa poluării, din data de 7 iunie se deschide sezonul de pescuit, ce le mai oferim pescarilor? Dup 4 ani de zile de grijă, am făcut repopulări şi fauna piscicolă a fost refăcută, iată că acum eforturile noastre sunt zadarnice. Ne vom constitui parte civilă într-un proces pentru recuperarea prejudiciului iar cel vinovat va fi obligat să facă repopularea!" explică Maşca.

 

 

Comenteaza