Peste 300 de clujeni au ieşit astăzi în stradă să spună "NU" crematoriului din Mănăştur FOTO / VIDEO

Peste 300 de clujeni au ieşit astăzi în stradă să spună
În urma campaniei iniţiate de ZIUA de CLUJ, ziuadecj.ro şi REALITATEA TV Cluj, sute de oameni au ieşit astăzi în stradă să protesteze împotriva construirii unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur.

Peste 300 de clujeni, locuitori ai cartierelor Mănăştur şi Zorilor, dar şi simpli simpatizanţi, au participat astăzi la un marş al tăcerii împotriva construirii unui crematoriu uman în Mănăştur.

Marşul a fost iniţiat de deputatul independent Mircia Giurgiu şi a avut ca punct de plecare Biserica "Adormirii Maicii Domnului", din incinta cimitirului Mănăştur. La protest au luat parte, pe lângă Giurgiu, şi oamenii politici - Horia Uioreanu, deputat PNL Cluj şi Aurelia Cristea, vicepreşedintele PSD Cluj, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei "Părinţi Clujeni" şi preoţi ai "Bisericii Ortodoxe".

Marşul a început în jurul orei 12.30 şi s-a desfăşurat pe traseul Calea Mănăştur, strada Moţilor, cu oprire la Primăria Cluj-Napoca, având ca punct de oprire Prefectura Cluj.

"Vă mulţumesc că aţi venit la această acţiune în număr aşa mare. Acest protest este o acţiune civică şi nu una politică. Poate, Consiliul Local se va gândi de acum încolo de două ori înainte să ia decizii ce privesc locuitorii oraşului. Cetăţenii trebuie consultaţi cu privire la problemele ce le afectează viaţa de zi cu zi. Biserica cinsteşte trupul uman şi nu suntem de acord cu incinerarea. Ateiştii care vor să îşi ardă morţii pot să îşi construiască un crematoriu în afara oraşului, în conformitate cu prevederile legii. Noi credem în Înviere", au declarat preoţii Bisericii "Adormirii Maicii Domnului".

Şi reprezentanţii Fundaţiei "Părinţi Clujeni" au ţinut să ia cuvântul. "Vă mulţumim că aţi venit în număr mare aici, să protestăm împotriva acestui act iresponsabil a 19 consilieri locali. Viitorul crematoriu ne afectează pe toţi. Peste 5000 de copii şi 120.000 de clujeni locuiesc în zonă. Noxele eliberate de acest crematoriu ne vor afecta atât pe noi, cât şi pe viitorii noştri copii".

În jurul orei 13.30, participanţii la marş s-au oprit la Primăria Cluj-Napoca unde au depus un memoriu semnat de 1.200 de oameni, care se opun construirii crematoriului în cimitirul din Mănăştur. Un alt memoriu a fost depus şi la Prefectura Cluj.

Comenteaza