Peşedintele comisiei „Sparanghel”: Prefectul Clujului ne-a spus că a existat un vid legislativ şi disfuncţii majore de comunicare

Peşedintele comisiei „Sparanghel”: Prefectul Clujului ne-a spus că a existat un vid legislativ şi disfuncţii majore de comunicare

Preşedintele Comisiei de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel, senatorul PSD Ştefan Radu Oprea a declarat că la audierea de marţi prefectul Clujului a spus că a existat un vid legislativ şi discfuncţii majore în comunicare. El le-a mai transmis membrilor comisiei că responsabilitatea pentru blocajul care s-a creat la Aeroportul din Cluj-Napoca nu era a directorului, aşa cum a afirmat Ludovic Orban, deoarece aeroportul se află în subordinea Consiliului Judeţean.

„Astăzi (marţi - n.r.) l-am audiat pe prefectul judeţului Cluj care ne-a spus concluziile dumnealui. Vid legislativ – prima concluzie. Ordonanţa militară numărul 7 a fost incompletă, nu a stabilit responsabilităţi şi a corectat Guvernul acest lucru prin Ordonanţa militară numărul 8. În acelaşi timp, lipsă de colaborare şi disfuncţii majore de comunicare. Mie mi se pare foarte grav ceea ce ne-a spus prefectul judeţului Cluj ca şi diagnostic al domniei sale, pentru că vă readuc aminte că toate declaraţiile premierului Orban în perioada respectivă se refereau la faptul că responsabilitatea aparţine directorului Aeroportului de la Cluj în totalitate şi i-a şi ordonat prefectului să facă o anchetă pentru a putea să plece în sfârşit directorul Aeroportului de la Cluj. Astăzi am aflat de la domnul prefect că nu este responsabilitatea dumnealui şi că este în subordinea Consiliul Judeţean Aeroportul, de aceea mă gândesc că vom reuşi să dezlegăm misterul a ceea ce s-a întâmplat la Cluj şi o să îl informăm şi pe premierul Ludovic Orban, să ştie şi el cum este organizat statul român şi instituţiile statului, cum funcţionează, dacă nu a aflat până acum”, a declarat Ştefan Radu Oprea, marţi la finalul şedinţei comisiei parlamentare de anchetă.

Social-democratul a adăugat că este o chestiune foarte gravă vidul legislativ despre care a vorbit prefectul Clujului, deoarece a pus în pericol viaţa celor peste 1.900 de români aflaţi atunci pe Aeroportul din Cluj. El a mai precizat că a fost un conflict între poliţia transporturi şi firma de handling şi că reprezentanţii firmei vor fi chemaţi la audieri în comisie pentru a aduce lămuriri.

„Vidul legislativ mi se pare o chestiune foarte gravă şi de aici de fapt au pornit toate lucrurile care au pus în pericol viaţa românilor care s-au aflat pe Aeroportul de la Cluj, peste 1.900 de persoane, aşa cum am aflat astăzi. În acelaşi timp, poliţia transporturi ne-a lămurit că există un conflict între Aeroport şi firma de handling, drept urmare, pentru data viitoare am invitat şi reprezentanţii firmei de handling, astfel încât să putem afla de ce a fost Aeroportul închis între ora 9.00 şi ora 11.00 şi s-a produs acea înghesuială în afara aeroportului, în parcare, în momentul în care poliţia transporturi a trebuit să intervină, să ia listele şi să îi recheme pe toţi lucrătorii sezonieri prin portavoce”, a completat Oprea.

El a subliniat că prin audierea reprezentanţilor firmei de handling, comisia se va putea îndrepta către reprezentanţii altor instituţii ale statului cu responsabilitate în cazul de la Cluj.

„Cred că având şi această audiere vom reuşi să încheiem capitolul aeroport şi să mergem mai departe către celalte instituţii ale statului român care au responsabilitate în acest caz de la Cluj. Astăzi am aflat că nu erau contracte, cum au susţinut inspectorii de poliţie, pentru că acele foi, nişte foi cum le-a definit şeful Poliţiei Transporturi erau în germană. Drept urmare, nu aveau cum să ştie ce conţin acele foi, nicidecum probabil că agenţii din poliţie, din teren, din filtrele care erau de la Suceava spre Cluj, prin Bistriţa-Năsăud, sau prin alte judeţe ale ţării de unde au venit lucrătorii sezonieri”, a adăugat senatorul PSD.

EL a mai spus că nu a existat niciun organizator, deşi directorul Aeroportului din Cluj, premierul şi ministrul de Interne au susţinut contrariul.

„Astăzi au susţinut, de asemenea, că nu a existat organizator, deşi din toate declaraţiile pe care le-am avut până acum de la directorul Aeroportului, de la administratorul parcării private, toţi au vorbit despre organizatori, inclusiv declaraţiile prim-ministrului Orban sau a ministrului de Interne Marcel Vela de la acea perioadă, vorbesc despre organizatori. Vom afla până la sfârşitul anchetei noastre cine sunt organizatorii şi cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat pe data de 9 la Aeroportul de la Cluj”, a explicat Radu Oprea.

Întrebat dacă a primit înregistrările video pentru a afla detalii privind numărul autocarelor şi microbuzelor, Ştefan Radu Oprea a răspuns: „Nu au sosit aceste înregistrări. Le aşteptăm. Contăm că vom primi repede. Fac încă un apel între persoanele responsabile, administratorul parcării, să ni le transmită de urgenţă, aşa cum a promis”.

„După ce ne vom lămuri la conflictul care există între Aeroport şi firma de handling, da probabil că următorul invitat va fi preşedintele Consiliului Judeţean”, a adăugat şeful comisiei de anchetă. 

Comisia parlamentară de anchetă a fost înfiinţată pe 30 iunie şi îşi propune să verifice atât legalitatea deplasării a mii de  români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele în carantină, către Aeroportul Cluj Napoca, precum şi implicarea în această operaţiune a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale.

Comenteaza