Percheziții la CFR Cluj. Au dispărut banii din Champions League FOTO/VIDEO

Percheziții la CFR Cluj. Au dispărut banii din Champions League FOTO/VIDEO
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) efectuează joi dimineață 20 de percheziții la locații din Cluj-Napoca și din București.

UPDATE, ora 17.00. Întrebat despre ancheta DIICOT, unul dintre finanţatorii CFR-ului, Ştefan Gadola, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că s-ar bucura să fie găsiţi banii. „Nu ştiu nimic, am fost uimit să aflu că au fost atâţia bani acolo. Eu am dat bani la CFR, nu am luat nimic. Am dat din pasiune şi cu dragă inimă. Dacă se găsesc banii, m-aş bucura; poate îmi primesc înapoi banii pe care i-am împrumutat. Nu am semnat nimic, decât rapoartele contabile de final de an în calitate de membru al Consiliului de Administraţie", a afirmat Gadola.

UPDATE, ora 16.26. Iuliu Mureşan a ieşit de la audieri.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE, ora 15.51: "Întrebaţi-mă de cupă dacă vreţi", a spus preşedintele clubului CFR, când a fost întrebat care este motivul pentru care a venit la DIICOT.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE, ora 14.30: "Nu vă pot spune ce am discutat. S-a terminat repede. Nu am nicio calitate", a spus Paszkany la ieşirea de la audieri.

La ora 16.00 este aşteptat să vină la DIICOT Cluj şi președintele clubului, Iuliu Mureșan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE, ora 13.00: Arpad Paszkany a ajuns la sediul DIICOT Cluj.

"Procurorii au venit la mine acasa la ora 07.00, dar nu e problemă, că mă trezesc devreme. Nu au ridicat niciun document", a spus Paszkany.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Vizați sunt și președintele clubului, Iuliu Mureșan, dar și fostul finanțator Arpad Paszkany, la locuințele cărora au descins echipe de la DIICOT. Este vorba despre mai multe presupuse infracțiuni de delapidare.

Percheziţiile sunt derulate într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de constituire a unui grup organizat, delapidare şi spălare de bani. Procurorii arată că, prin intermediul mai multor entități rezidente și nerezidente care au prestat servicii de consultanță, există suspiciuni majore de transferuri fictive.

Anchetatorii au suspiciuni de delapidare a patrimoniului clubului sportiv, legate de sumele câştigate de CFR Cluj ca urmare a calificării directe în grupele Ligii Campionilor. Sumele ar fi fost însuşite nelegal de persoane din conducerea clubului prin intermediul unor companii off-shore din Cipru şi din Insulele Seichelles și se cifrează la 8,5 milioane de euro, conform DIICOT.

CFR Cluj a câştigat, marţi, Cupa României, după ce a învins pe Dinamo Bucureşti cu 7-6 în urma loviturilor de departajare, într-o partidă disputată pe Arena Naţională. "Este un pansament moral pe acest final de sezon. Sigur, vor veni şi nişte bani, trebuie să ţinem cont că ne autofinanţăm în acest moment", a declarat Mureşan.

Ce spun procurorii

"La data de 19.05.2016 se efectuează 20 de percheziţii la locaţii situate în municipiul Bucureşti şi municipiul Cluj-Napoca. Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani (suma totală de 8.485.682 euro) din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA de către persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau de administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane.

Faptele au fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de Club, provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA. Infracţiunea de evaziune fiscală se referă la evidenţierea în actele contabile ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de 8.485.682 euro", a precizat conducerea DIICOT.

Clujul, din nou vizat de DIICOT

Procurorii DIICOT au deschis în februarie un alt alt dosar penal ale cărui date arată că între 2010 şi 2012 s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop însuşirea de către mai multe persoane a 1 milion de dolari, bani proveniţi dintr-o finanţare a Federației Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) pentru Federația Română de Fotbal (FRF).

Potrivit procurorilor, banii au fost supuşi unui proces de "reciclare", fiind transferaţi succesiv prin conturile mai multor persoane juridice şi fizice. Mai mulți oameni din lumea fotbalului au fost audiați ca martori. Printre ei s-au numărat Patriţiu Abrudan, fost arbitru FIFA şi fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, şi preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan.

Comenteaza