Pentru ce cere Asociaţia HARA 2,2 milioane de la Primăria Cluj

Pentru ce cere Asociaţia HARA 2,2 milioane de la Primăria Cluj

2.216.000 lei este cea mai mare sumă solicitată în cadrul programului de finanţări nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca în 2018.

Este vorba despre trei evenimente Cluj Symphony Experience (938.000 lei), Brand Summit (700.000 lei) şi 100 pentru România (578.500 lei), organizate de Asociația Cultural - Artistică HARA, al cărei preşedinte este Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, formaţie care a lansat recent şi piesa "Ne vedem la Cluj".

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Falvius Buzilă şi a aflat ce pregătesc cele trei evenimente pentru oraşul Cluj-Napoca.

Cluj Symphony Experience - 938.000 lei

Prima ediţie Cluj Symphony Experience a avut loc în iulie 2017 când, pe scena din Piaţa Unirii, artişti precum Dan Bittman, Adrian Despot sau Dan Teodorescu şi-au interpretat cele mai cunoscute piese într-o cu totul altă maniera şi anume în compania Bigg Dimm a'Band - o orchestră simfonică lărgită, formată din 50 de muzicieni din Cluj. De asemenea, formaţia Hara a aniversat 15 ani de activitate, prilej cu care a lansat piesa "Ne vedem la Cluj", al cărei videoclip a fost filmat chiar în timpul festivalului, în diferite puncte de atracţie ale oraşului (Piaţa Unirii, Cetăţuie, Hasdeu, Piezisă, Bulevardul Eroilor), dar care conţine şi imagini live din concert.

În 2018 festivalul îşi propune să continue să popularizeze acest gen de muzică şi să aducă la Cluj-Napoca artişti de talie internaţională, precum Bryan Adams sau Enya, cu care organizatorii se află în discuţii. Nu în ultimul rând, festivalul va include un moment dedicat Centenarului Marii Uniri: un flah mob în cadrul căruia 100 de artişti vor interpreta "Rapsodia Română", de George Enescu, în Piaţa Unirii.

"Este singurul festival de acet tip din România şi poate chiar din Europa de Sud-Est. Anul trecut a fost prima dată când am aplicat pentru finanţări nerambursabile de la Primăria Cluj-Napoca şi am primit 180.000 lei din cei 542.900 solicitaţi. Lumea poate nu ştie, dar evenimentul nu este organizat exclusiv din bani publici. 50% din costuri le-am suportat noi, din surse private, sponsori, etc. Intenţionăm ca acet festival să reuşească să se autosusţină în 2 ani de zile şi să o ia pe urmele "Untold" sau "Electric Castle", a explicat Flavius Buzilă.

Brand Summit - 700.000 lei

Este vorba despre un eveniment dedicate dezvoltării profesionale, care ar urma să aibă loc la Sala Polivalentă şi la care vor fi invitaţi speakeri internţionali, un nume vehiculat fiind Sir Richard Branson, un om de afaceri, investitor şi filantrop britanic. În anul 2011, Branson era al cincilea cel mai bogat om din Regatul Unit, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde dolari. Este fondatorul Virgin Group, care controlează peste 400 de companii.

100 pentru România - 578.500 lei

Cel de-al treilea eveniment propus spre finanţare va fi dedicat Centenarului Marii Uniri dar, conform solistului Hara, vine să "unească generaţiile de muzicieni din România". Proiectul a fost propus şi Ministerului Culturii.

"O să avem 100 de oameni într-o formaţie - 20 de toboşari, 20 de chitarişti, etc., care vor interpreta cele mai cunoscute piese româneşti din toate timpurile, din repertoriul Mariei Tănase şi până la hit-urile Phoenix, Celelalte Cuvinte, Compact, Semnal M, cu aportul unora dintre aceşti artişti", a explicat Buzilă. Concertul ar urma să aibă loc tot la Sala Polivalentă, însă formaţia va pleca şi în turneu în provinciile istorice al României, adică în oraşe precum Bucureşti, Timişoara sau Iaşi.

Nu în ultimul rând, Asociația Cultural - Artistică HARA doreseşte să lanseze în cadrul acestui proiect şi o platformă online dedicată muzicienilor. "Vrem ca artiştii să colaboreze prin intermediul acestei platforme, să-i ajute pe cei mai tineri, să se sfătuiască, să facă workshop-uri".

40 de milioane pentru cultură

Un număr de 297 de ONG-uri au depus cereri pentru finanțări nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, pentru proiecte şi acţiuni culturale în 2018. Suma solicitată se ridică la peste 40 de milioane de lei, deşi Primăria a anunţat că are un buget de 11,4 milioane lei. Între propuneri se numără şi proiecte dedicate Centenarului (la domeniul „Cluj 100").

Comenteaza