Pelerinajul la Nicula, între credinţă, miracole şi cerşetori

Pelerinajul la Nicula, între credinţă, miracole şi cerşetori
Credincioşi din toată ţara au fost prezenţi la Mănăstirea Nicula începând de vineri până duminică, de Sfântă Mărie. Oamenii care au venit la mănăstire încă de vineri au dormit sub cerul liber şi s-au rugat la Dumnezeu pentru ajutor, dar şi pentru ca guvernanţii să nu le mai taie pensiile.
Între cucernicii veniţi la Nicula pentru a se ruga s-a aflat şi Floarea Adam. Femeia a sosit tocmai din comuna Vârvoru de Jos, judeţul Dolj, pentru a-i cere ajutorul Fecioarei Maria. “Nepoata mea, Lavinia, nu poate să meargă. De când s-a născut, nu a mers niciodată. Anul trecut am venit la Nicula şi nu mă gândeam că mă mai ajută Dumnezeu, şi acum o lună şi jumătate Lavinia a reuşit să meagă cu un cadru cu rotile”, a povestit femeia. Pentru a putea merge, copila trebuie să facă o operaţie la Institutul Rizzoli din Italia.

“Eram programate pentru operaţie, însă nu am mai avut bani. Laviniei îi trebuie o alungire de tendoane. Operaţia costă 12.000 de euro. Din cauza bolii, nu a putut merge la şcoală. A fost doar în clasa I şi a II-a”, a spus femeia.

Copila a descris cum a reuşit să meargă pentru prima dată. “I-am spus bunicii să mă ajute să ies la poartă cu copiii. Am aşteptat o oră să mă ajute şi până la urmă am reuşit să iau cadrul şi să merg. Am mers aproape 800 de metri. Am mers pentru prima dată singură”, şi-a amintit Lavinia, adăugând că şi-ar dori foarte tare să meargă la şcoală.

“Când trec prin faţa ei copiii care merg la şcoală, începe să plângă”, a confirmat Floarea Adam.

Un grup de bătrâne din comuna Sânmărtin ascultau ieri, pioase, slujba ţinută de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul. “Venim de când eram copii ca să îi cerem ajutor Sfintei Marii. Stăm şi noaptea şi dormim afară. Ne rugăm pentru conducătorii ţării să le dea Dumnezeu minte şi să nu ne mai taie pensiile. Ne rugăm pentru domnul Boc să îi dea Dumnezeu minte, sănătate şi să nu ne uite”, a explicat Ana Pop, de 65 ani, din Sânmărtin.

Intrarea în curtea Mănăstirii Nicula era, ieri, înconjurată de tarabe unde se vindeau icoane, dar şi de cerşetori veniţi din toată ţară, “doar-doar or mai face un ban”. Cu o pancartă pe care scria “orb” şi cu o umbrelă colorată pe cap, un tânăr de 26 de ani se ruga pe trecători să îi dea un leu. “Nu vin pentru bani, eu vin pentru mănăstire. Lumea îmi mai dă mărunţiş. Eu am rămas orb de la 18 ani. Am stat la casa de copii, iar cei de acolo m-au lovit cu pumnii în cap şi peste faţă”, a povestit Gabriel Oprinoiu, din Galaţi, în timp ce arăta reporterului ZIUA de CLUJ 15 lei primiţi de pomană. Reprezentanţii a zeci de fundaţii cereau şi ei bani în faţa mănăstirii Nicula.

“Pentru o fetiţă bolnavă de leucemie”, îi îmbia un individ cu aspect suspect pe credincioşi în timp ce le arăta o cutie de platic pe care era lipită fotografia unei fetiţe. “Strângem bani pentru Maria, o fată de zece ani, care are leucemie. Are nevoie de 95.000 de euro pentru o operaţie. Am strâns în jur de 70 lei”, a spus Pipi Gabor, voluntar al Fundaţiei Animos Hermannstadt. Tarabele improvizate în apropierea mănăstirii erau asaltate de oameni care cumpărau brăţări sfinţite, lumânări, vederi cu fotografia aşezământului sau icoane. “Am vândut trei icoane care costă 300 de lei bucata”, a spus unul dintre vânzători.

50 de oameni au necesitat îngrijiri medicale


“Astăzi (ieri - n. red.) au venit aproximativ 45-50.000 de oameni la Nicula. Pe tot parcursul zilelor au fost în jur de 100.000 de oameni. Am venit cu 200 de jandarmi şi am asigurat măsurile de ordine în zona mănăstirii”, a declarat căpitanul Ilie Milici, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Cluj. 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi trei au fost transportate la Spitalul din Gherla.

Vezi aici o galerie foto
Comenteaza