Patru aspiranți clujeni și un instructor la Școala Națională de Iarnă Salvamont

Patru aspiranți clujeni și un instructor la Școala Națională de Iarnă Salvamont
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Trei aspiranți la statutul de salvator montan din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj (SPJSS Cluj) și unul din cadrul Formației Salvamont Vlădeasa, au susținut cu brio examenele de admitere în etapa de iarnă a Școlii Naționale Salvamont.

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, aceștia au fost acceptați pentru programul de evaluare în vederea obținerii atestatului de salvatori montani, după ce în septembrie 2020 au absolvit cursurile școlii de vară.

La începutul acestei săptămâni au susținut examenele de evaluare a pregătirii medicale (teoretic și practic), obținând toți punctaje de peste 9,25. Școala de iarnă se desfășoară pe parcursul a 15 zile, la Centrul Național Salvamont de la Padina, Munții Bucegi.

În această sesiune de pregătire și formare, pe lângă cei patru cursanți, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj mai este reprezentat și de un instructor, Toth Attila, șeful serviciului, care încă din etapa de vară a devenit instructor ,,plin”, iar ulterior, membru al Comisiei Tehnice a Salvamont România.

La calificarea de salvator montan se ajunge după mulți ani de învățare, de sacrificare a timpului personal și de pasiune în a-i ajuta pe ceilalți. Oamenii pasionați de munte se apropie de Salvamont după ce au dobândit suficientă experiență montană și timp de cel puțin doi ani parcurg un stagiu de pregătire (aspirantură) în care deprind cunoștințe și aptitudini tehnice obligatorii în salvarea montană și mai ales învață cum să abordeze persoanele care au nevoie de ajutor. Abia după această perioadă, cei care susțin examenele interne în cadrul formațiilor Salvamont în care s-au pregătit pot fi recomandați pentru următoarea etapă de pregătire: Școlile Naționale Salvamont, câte două vara și câte două iarnă.

După absolvirea acestor școli și susținerea (cu peste nota 7) a tuturor examenelor, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România emite atestatul de salvator montan, moment în care, cei admiși, pot deveni voluntari salvamont cu drepturi depline. Dintre aceștia, câțiva ajung să își transforme pasiunea inițială pentru munte în meserie.

Comenteaza