Parlamentul a dat undă verde pentru cea mai scumpă achizție din istoria Armatei Române! Va costa 6,5 miliarde de dolari

Parlamentul a dat undă verde pentru cea mai scumpă achizție din istoria Armatei Române! Va costa 6,5 miliarde de dolari
| Foto: alephnews.ro

Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate achiziţionarea a 32 de avioane F-35, marcând cea mai scumpă învestitură în istoria Armatei, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Într-o mişcare surprinzătoare, cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaţilor şi Senat, au semnat în unanimitate pentru aprobarea prealabilă a Ministerului Apărării Naţionale de a iniţia procedura de atribuire a acordurilor în cadrul programului de înzestrare menţionat.

Această decizie vine în urma cererii Ministerului Apărării, transmisă conducerii legislativului la sfârşitul lunii septembrie. Suma imensă de 6,5 miliarde de dolari este destinată programului de achiziţionare a 32 de avioane F-35 din SUA, o hotărâre deja luată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din aprilie.

Programul aprobat de CSAT include două etape de achiziţie: iniţial, două escadrile (32 de aeronave), urmate de o a doua fază cu o singură scadrilă (16 avioane). Bugetul generos va acoperi nu doar costul avioanelor, ci şi motoarele, suportul logistic, serviciile de instruire a piloţilor şi personalului, precum şi simulatoarele de zbor. De asemenea, sunt incluse în această sumă şi muniţia specială pentru lupta aeriană şi atacuri terestre.

Forţele Aeriene ale României, care dispun în prezent de avioane militare F-16 achiziţionate din Portugalia, se pregătesc să primească o nouă flotilă de F-16 din Norvegia. Însă, cu decizia de a cumpăra avioane F-35 de la Lockheed Martin, România se orientează către avioane de luptă multirol cu capacităţi de război electronic, informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Avioanele F-35 sunt cunoscute pentru versatilitatea lor şi sunt produse de Lockheed Martin, cu principalii parteneri Northrop Grumman şi BAE Systems. Aceste avioane au trei variante principale: F-35A, cu decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C, concepute pentru operaţiuni pe portavioane.

Comenteaza