Parc fotovoltaic și eolian în Lomb, lângă Cluj Innovation Park

Parc fotovoltaic și eolian în Lomb, lângă Cluj Innovation Park
| Foto: CIP

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM), cu sediul în Cluj, a lansat o licitație pentru un parc fotovoltaic și eolian.

Realizarea acestui obiectiv este parte a proiectului ,,Crearea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiţii reale a eficienţei energetice produse de panouri fotovoltaice şi instalații eoliene moderne - cluster inovativ pentru tehnologii avansate pilot în energii alternative”.

Valoarea estimată a contractului este de 6,08 milioane de lei, iar durata, de 10 luni, banii fiind asigurați prin Programul Operațional Competitivitate (POC). Ofertele se pot depune până în 3 august.

Parcul fotovoltaic și eolian al INCDTIM va fi amplasat în zona Lomb, lângă clădirea TEAM a Cluj Innovation Park, care de altfel este partener în proiectul clusterului inovativ, proiect care reprezintă obiectivul principal al CIP în perioada 2020-2022. Cofinanțarea suportată de CIP în acest proiect se ridică la 1 milion de euro, valoarea totală fiind de 2,7 milioane de euro.

Obiectivul general al proiectului din bani europeni este crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice moderne și turbine eoliene, în vederea îmbunătățirii capacității de cercetare în energii alternative a entităților de cercetare din clusterul TREC-Transylvania Energy Cluster.

Prin acest proiect se vizează, între altele, alimentarea parțială cu energie alternativă a clădirilor din CIP. ”Parcul fotovoltaic și eolian va fi una din sursele de alimentare suplimentare cu energie electrică a clădirilor aferente parcului științific și tehnologic Cluj innovation park – conexiune de tip microgrid.

Această energie va fi destinată alimentării unor sectoare cu consum aproximativ constant: sistemele de calcul IT, sistemul de aer condiționat. Managementul eficient al acestei energii se va realiza cu ajutorul sistemului informatic de gestionare integrată a parcului fotovoltaic și eolian” se precizează în caietul de sarcini.

Sistemul de panouri fotovoltaice și turbină eoliană cu montare va fi compus între altele din panouri fotovoltaice pentru 990 kW putere instalată totală, sistem tracking cu două axe pentru 500 kW putere instalată, sisteme de stocare energie electrică, turbină eoliană cu ax vertical 10kW.

Vor exista și două stații de încărcare rapidă mașini electrice care vor trebui amplasate pe parcări special destinate în afara parcului fotovoltaic. Acesta se va întinde pe o suprafață de 27.200 mp.

Comenteaza