Pacienţii care agresează personalul medical vor fi pedepsiţi cu închisoare până la 12 ani

Pacienţii care agresează personalul medical vor fi pedepsiţi cu închisoare până la 12 ani
Pacienţii care agresează verbal sau fizic medici, asistenţi medicali sau şoferi de ambulanţe vor fi sancţionaţi cu amenzi sau cu pedeapsa cu închisoare pentru o perioadă pornind de la 6 luni şi până la 12 ani, în funcţie de gravitatea faptei, a decis, miercuri, Guvernul printr-un proiect de lege.

Astfel, pentru lovirea personalului medical va fi aplicată o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani, iar pentru vătămare corporală uşoară perioada maximă de închisoare va urca la şase ani.

Pentru vătămări corporale grave, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între 3 ani şi 12 ani.

"În funcţie de gravitatea agresiunii, ameninţări verbale mai mult sau mai puţin profunde, vor fi aplicate amenzi până la închisoare între şase luni şi doi ani", a adăugat Ritli.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a arătat că prevederile Codului Penal privind ultrajul nu pot fi aplicate în cazul medicilor, deoarece aceştia nu sunt funcţionari publici, şi că "experienţa ultimilor luni" indică înmulţirea cazurilor de acte de violenţă la adresa personalului medical, atât în spitale, dar mai ales în urma chemărilor la domiciliu, care trebuie descurajate prin "sancţiuni mai grave".

El a apreciat că, în ultimul an, numărul agresiunilor faţă de personalul medical s-a dublat sau chiar triplat, dintr-un motiv pe care nu îl poate explica.

 

Comenteaza