Ordinul privind obligativitatea purtării măştilor nu a fost publicat în Monitorul Oficial. De miercuri se lucrează la "excepţii"

Ordinul privind obligativitatea purtării măştilor nu a fost publicat în Monitorul Oficial. De miercuri se lucrează la "excepţii"
| Foto: Mediafax - Dani Amariei

Ordinul privind obligativitatea purtării măştilor nu a fost publicat în Monitorul Oficial, nici după 48 de ore. Ministrul Sănătaţii, Nelu Tătaru, spune că acesta "este în lucru". Motivul? Nu s-a luat o decizie finală privind persoanele exceptate de la purtarea măştilor.

Excepţiile vor fi analizate de fiecare minister în parte. Decizia finală va fi luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În conferinţa de vineri susţinută la Iaşi, ministrul Sănătaţii, Nelu Tătaru, a declarat ca specialiştii din grupurile tehnice şi din ministere propun fiecare măsuri. Însă, deocamdată, nu s-a luat o decizie finală asupra ordinului comun şi doar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă poate face acest lucru.

Ordinul comun MS-MAI a fost blocat, iar la mai mult de 48 de ore nu a fost publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat. 

Ordinul a fost semnat miercuri în comun de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne şi stabilea în detaliu unde şi cum se poartă măştile de protecţie. Ordinul prevedea şi excepţiile de la protejarea nasului şi gurii în perioada stării de alertă, şi permitea vorbitorilor în public, în consecinţă şi demnitarilor, să ţină discursuri fără mască dacă păstrau o distanţă de 3 m faţă de auditoriu.

În urmă cu o zi, în Parlament, la dezbaterea asupra HG care instituia starea de alertă în baza legii 55/2020, la care a participat şi premierul Orban, adversarul său politic Călin Popescu Tăriceanu şi-a scos masca de la tribună, invocând ordinul.

Ulterior, potrivit unor surse guvernamentale, Orban a dat dispoziţie să fie revizuit ordinul pentru a fi scoasă această prevedere. 

"Nu există nicio diferenţă de opinie. Fiecare din ministerele angrenate în elaborarea unui ordin propune anumite măsuri. Decizia finală se ia în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care, în acest moment, este cel care, adunând opiniile de la fiecare minister în parte, de la fiecare grup de lucru tehnic, decide care este decizia ce trebuie aplicată în acest moment", a transmis ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Ministrul Nelu Tătaru a precizat ca ordinul în care erau prevăzute excepţiile nu va fi publicat în Monitorul Oficial până nu va fi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, scrie Mediafax.

Comenteaza