Operaţii transmise 3D, în premieră mondială, la Cluj

Operaţii transmise 3D, în premieră mondială, la Cluj
Medicii de la Spitalul Clujana au realizat, vineri şi sâmbătă, patru intervenţii cu ajutorul unui robot chirurgical, vizionate tridimensional de zeci de specialişti.

Patru operaţii au fost înfăptuite cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci vineri şi sâmbătă, la Spitalul Clinic Municipal Clujana, de către medicii Ioan Coman şi Nicolae Constantea, împreună cu o echipă de specialişti italieni din cadrul Institutului European de Oncologie din Milano. Operaţiile au făcut parte dintr-un curs de chirurgie, iar cei 50 de medici participanţi au putut vedea, în premieră mondială, dintr-o altă sală, intervenţia cu ajutorul tehnologiei 3D.

 

“Transmisia operaţiilor este o premieră mondială. Cursanţii au avut două zile în care au putut urmări, cu ochelari speciali, operaţiile ca şi cum ar fi la consola robotului, aproape ca şi cum ar opera ei”, a declarat Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clujana. Medicii clujeni şi cei italieni au operat cu ajutorul robotului chirugical Da Vinci un pacient cu cancer de prostată, o fetiţă cu o splină supradimensionată şi alte două persoane care sufereau de cancer genital, respectiv de rinichi.

 

“De şapte luni, de când avem robotul, am realizat 70 de operaţii cu ajutorul lui. Robotul este prevăzut cu două console ca să poată opera doi medici”, a lămurit Constantea. “Bolnavul părăseşte clinica după 24 – 48 de ore. Pierderile de sânge sunt minime, iar fineţea intervenţiei chirurgicale este incomparabilă cu cea clasică”, a subliniat specialistul avantajele robotului chirurgical. Preţul unei operaţii cu ajutorul robotului Da Vinci este în jur de 1.600- 2.000 de euro, bani decontanţi spitalului de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

 

între cei care au realizat intervenţiile alături de medicii clujeni s-a aflat şi specialistul Ottavio De Cobelli, de la Institutul European de Oncologie, care a început să opereze cu ajutorul robotului chirurgical în urmă cu patru ani, după un stagiu de pregătire în SUA .

 

 “Am venit la acest spital pentru că instituţia are o relaţie foarte bună cu universitatea noastră (Universita degli Studi di Milano –n.red.), iar profesorul Coman e un prieten al meu. Aş vrea să îmi împărtăşesc experienţa în chirurgia robotică în Europa de Est. Profesorul Coman a trimis doi medici la spitalul meu în 2008, iar atunci când au început operaţiile robotice aici, m-a rugat să îl ajut”, a justificat De Cobelli motivul pentru care a ales să susţină cursul în Cluj.

 

“Cred că acest curs este important pentru că în România a început acest program în 2009 (operaţiile robotice - n.red.) şi vrem să popularizăm această tehnologie. Este important ca doctorii de aici să poată vedea intervenţiile prin transmisia 3D, pentru a putea învăţa. Cred că în viitor 80% dintre operaţii, în special cele oncologice, vor fi efectuate cu ajutorul roboţilor”, a conchis medicul italian.

 

50 de medici-elevi

 

La cursul de chirurgie organizat vineri şi sâmbătă la Spitalul Clujana au participat 50 de doctori din România, dar şi din ţări precum Serbia, Turcia sau Bulgaria.

 

“Mi s-a părut foarte instructiv. Vederea în spaţiu este, practic, identică celei a medicului de la consola robotului. Poţi să îi vezi gesturile şi modul cum disecă mult mai real. Ca prim pas pentru operaţiile de acest gen e foarte important acest curs. Pentru mine e o oportunitate să mă familiarizez şi sper ca în viitor să fac operaţii de acest fel. în America, 50% dintre operaţiile pentru cancer de prostată se fac cu ajutorul robotului”, a detaliat Călin Giurgiu, medic primar urolog la Spitalul Clujana.



Comenteaza