Operaţie în premieră mondială la Cluj: unui copil i-a fost extirpată o tumoare de mari dimensiuni

Operaţie în premieră mondială la Cluj: unui copil i-a fost extirpată o tumoare de mari dimensiuni
Echipa de medici de la clinica maxilo-facială I din Cluj-Napoca a operat un băieţel de cinci ani, din Călăraşi, care avea o tumoare de mari dimensiuni.

Copilul s-a îmbolnăvit acum un an şi de atunci a trecut pe la mai mule spitale, ultima oară la clinica Fundeni, din capitală, fără a putea fi găsită o soluţie.

Medicii clujeni, coordonaţi de doctorul Teofil Lung vor încerca însă operaţia, estimată să dureze aproximativ zece ore. De altfel intervenţia chirurgicală este singura soluţie medicală pentru extirparea tomorii, poziţionată de partea stângă a feţei copilului şi care îi afectează micuţului ochiul, urechea, gâtul, chiar şi plămânul.

Operaţia constituie o premieră prin prisma dificultăţii ei, conform medicilor, însă doctorii, precum şi familia sunt hotărâţi să facă ceea ce le stă în putinţă pentru a-l ajuta pe micuţ.

„A fost nevoie să ne vindem terenul şi ce avem ca Vlăduţ să fie bine", a precizat G.D., tatăl copilului.

UPDATE  Operaţia s-a încheiat cu succes în perioada amiezii, după mai multe ore. Pentru copil urmează o perioadă de recuperare ce va dura un an, iar într-o primă fază acesta nu va putea fi hrănit normal. Băieţelul va trebui operat din nou, cel mai probabil într-o operaţie de reconstituire facială, având în vedere că mare parte a tumorii era localizată în zona feţei.

Comenteaza