"Omule nu mai da foc, că suntem și noi în joc!"

"Omule nu mai da foc, că suntem și noi în joc!"

Inconștiența şi nepăsarea celor care incendiază terenuri şi păşuri se răsfrânge şi față de bietele viețuitoare. Amenzile sau pedepsele prea mici îi fac pe incendiatori să nu le pese de lege sau de multele suflete afectate de pârjol. 

Pompierii luptă nu doar pentru a stinge incendiile de vegetaţie provocate de oameni inconştienţi, dar şi pentru a salva unele vieţuitoare de pe terenurile pârjolite. "Felicitări vouă salvatori !! Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ferească de necaz...", le transmit cei care au milă de natură şi animale. 

ISU Gorj a publicat o poezie alături de o imagine cu un pompier care a salvat un pui de iepuraş sălbatic de pe un teren incendiat:  

"De ce alegi să arzi terenul?
De ce alegi să arzi pădurea?
De ce-ai pus foc și mi-ai ars cuibul?
De mi-ai omorât familia?

De ce distrugi ce nu-i al tău?
De ce alegi să ne faci rău?
De ce ne-omori în chinuri grele?
De ce ne arzi ca pe surcele?

Tu esți om și te crezi mare,
Dar cum te-ai simți tu oare
De eu ți-aș da foc la casă,
De ți-ai vedea familia arsă?

Omule nu mai da foc,
Că suntem și noi în joc!
Și noi avem în piepturi inimi
Care bat și plâng de chinuri!

Suntem fii de aceeași mamă,
Dar tu nu iei asta-n seamă!
Mama noastră e natura,
N-o distruge, că-i doar una!"

Şi în judeţul Cluj pompierii s-au luptat cu zeci de incendii de vegetaţie. Potrivit instituţiei prefectului Cluj, în perioada 1 ianuarie -10 martie a.c. au avut loc 265 de incendii de vegetaţie în creştere cu 29% față de perioada anului 2024, fapt ce a generat un pericol real pentru viețile omenești, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător. 

Având în vedere seriozitatea situației, autoritățile de ordine publică și serviciile publice deconcentrate cu atribuții în domeniu vă solicită:
- Colaborare Activă: Orice activitate nesăbuită ce implică utilizarea focului trebuie evitată. Cetățenii și operatorii economici sunt rugați să respecte strict normele de siguranță și să acționeze cu maximă prudență, în special în condițiile meteorologice actuale.
- Raportarea Promptă a Incidentelor: Este imperativ ca orice focar de incendiu sau activitate suspectă să fie semnalată imediat autorităților, contribuind astfel la intervenția rapidă și la minimizarea pagubelor.
- Responsabilitate Colectivă: Siguranța comunității și protecția mediului sunt o responsabilitate comună. Fiecare gest de prevenție poate salva vieți și poate proteja resursele naturale ale județului.

În conformitate cu OUG 195/2005 actualizat prin OUG 38 / 2022, se aplică sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor după cum urmează:
• Persoane Fizice: Amenzi între 7.500 și 15.000 lei.
• Persoane Juridice: Amenzi între 50.000 și 100.000 lei.

Comenteaza