Şoferul care a căzut cu maşina de pe un pod în Dej, POZITIV la drugtest, NEGATIV la probele IML / 43 % din testele antidrog făcute în trafic ies FALS-POZITIVE
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 10:58
- Eveniment
- Ascultă știrea

În seara accidentului petrecut în data de 15 mai în municipiul Dej, şoferul începător a ieşit pozitiv la DRUGTEST pentru amfetamină, dar probele de la IML au ieşit negative.
Şoferul în varstă de 18 ani care a supravieţuit miraculos după ce ajuns cu maşina în Valea Salca din municipiul Dej nu se afla sub influenţa drogurilor când a pierdut controlul volanului. Deşi în seara accidentului DRUGTESTUL a indicat rezultat pozitiv la amfetamină, probele de sânge şi urină au arătat că în acel moment nu se află sub influenţa drogurilor. Astfel, acesta nu va mai fi cercetat pentru conducere sub influenţa substanţelor interzise, a informat dejeanul.ro.
Accidentul a avut loc in 15 mai, dupa ora 23. Tănarul aflat la volan avea permis de doar două săptămâni. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum trece de sensul giratoriu din interescţia dintre Marasesti şi Mircea cel Batran, iar apoi pe fondul carosabilului umed pierde controlul volanului şi plonjează de pe pod într-o râpă.
Din fericire, şoferul de 18 ani nu fost nici încarcerat, şi nici nu a suferit leziuni. Acesta a fost evaluat de către paramedici, însă nu a necesitat transportul la spital, a transmis ISU Cluj în ziua accidentului.
"În orice ţară normală, un aparat cu rată de eroare de 43% ar fi retras imediat din folosinţă"
Cazul tânărului de 18 ani din judeţul Cluj nu este singular. Mai exact, aproape 43 % din testele antidrog făcute în trafic ies fals-pozitive, lăsând mii de șoferi fără permis și cu reputația șifonată până vin rezultatele de laborator.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor (FACIAS) susține că „deși legea stabilește că aceste teste au caracter preliminar, în practică ele generează consecințe legale imediate față de conducătorii auto. „Mai exact, în perioada 18 iulie 2024 și 28 aprilie 2025, au fost înregistrate 3.367 de testări preliminare pozitive cu aparatele Dräger DrugTest-5000.
Dintre acestea, 1.450 de cazuri au fost ulterior infirmate prin buletine de analiză toxicologică, ceea ce indică o rată de 43% rezultate negative confirmate de laborator. Un test fals pozitiv generează aceleași consecințe juridice până la rezultatul de laborator și determină suspendarea permisului de conducere și stigmatizarea persoanelor vizate”, susține FACIAS.
În cazul conducătorilor auto depistați pozitivi, chiar dacă nu au consumat droguri, aceștia rămân fără permis timp de 72 de ore. Românii sunt de părere că în orice ţară normală, un aparat cu rată de eroare de 43% ar fi retras imediat din folosinţă.
- Este de neacceptat să existe o asemenea marjă de eroare.
- Dacă 43% sunt fals pozitive, de ce mai sunt folosite aceste aparate? Cine răspunde pentru abuzurile deja comise?
- Teste din astea de îți ia o picătură de sânge din deget și să detecteze droguri nu există? 43 la sută fals pozitiv e foarte mult.
- La ce se mai fact teste? Numai bani aruncați, sunt câteva dintre comentariile de pe pagina de Facebook FACIAS.
CITEŞTE ŞI: ACCIDENT în judeţul Cluj. Un şofer de 18 ani a căzut cu maşina de pe un pod. Care este starea victimei