O treime din şcolile clujene, fără autorizaţii sanitare

O treime din şcolile clujene, fără autorizaţii sanitare
158 de unităţi de învăţământ din Cluj nu au autorizaţie sanitară cu o lună înainte de începerea noului an şcolar. Majoritatea nu au apă potabilă.
35% din şcolile şi grădiniţele clujene nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare cu o lună înainte de începerea anului şcolar. Între unităţile care nu au obţinut autorizaţie se numără grădiniţele Aşchiuţă, Degeţica sau Zâna Zorilor.

Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca nu a primit autorizaţie sanitară din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru atelierele unităţii de învăţământ de pe strada Daniel Berceanu. “Noi avem ateliere pe Bulevardul Muncii şi pe strada Daniel Bărceanu. În clădirea unde nu avem autorizaţie nu efectuăm practica elevilor. Clădirea necesită reparaţii şi avem nevoie de fonduri foarte mari”, a explicat Monica Puşcă, directoarea liceului.

Elevii de la Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu” îşi fac practica în clădirea de pe B-dul Muncii. La Şcoala cu clasele I-VIII din Aghireşu o structură a unităţii de învăţământ nu a primit autorizaţie sanitară din cauză că în zonă nu există apă curentă. “La şcoala din Picu Colonie nu e reţea de apă. Localitatea nu are o reţea de apă, dar extinderea reţelei este în planul de dezvoltare a comunei. La Picu Colonie va rămâne doar grădiniţa, iar copiii din clasele I-IV vor fi aduşi în Aghireşu”, a declarat Felician Graur, directorul şcolii.

Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor clujene care nu au primit autorizaţii sanitare se află în mediul rural. “Din cele 448 de unităţi de învăţământ din Cluj, 290 sunt autorizate. Asta înseamnă că avem 32 de licee, 33 de grupuri şcolare, 92 de şcoli generale cu clasele I-VIII şi 95 de grădiniţe autorizate. În total, avem 93.994 de elevi”, a declarat Peter Tunde, inspector şcolar general adjunct. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, 90% din elevii clujeni învaţă în şcoli şi grădiniţe care au primit autorizaţie sanitară. “158 de unităţi de învăţământ nu sunt autorizate. Între acestea se află un grup şcolar, 56 de şcoli generale cu clasele I-VIII, 89 de şcoli generale cu clasele I-IV şi 32 de grădiniţe. Procentul elevilor care învaţă în aceste şcoli neautorizate este de circa 10%. Majoritatea sunt în comune sau în zone mai izolate”, a explicat Peter Tunde.

12 şcoli din 10 comune clujene nu au primit autorizaţie pentru că nu au apă curentă, iar alte 56 de de unităţi de învăţământ din 32 de comune au apă curentă, însă nepotabilă. “La Recea Cristur, Vultureni, Călăţele apa nu este potabilă. 59 de unităţi de învăţământ nu corespund din punct de vedere al grupurilor sanitare pentru că acestea sunt în afara şcolii, nu au fosă septică sau nu sunt racordate de reţeaua de canalizare. Mai avem 31 de unităţi de învăţământ care nu au primit autorizaţie din cauza degradării pereţilor, pentru că circuitul nu e funcţional, unitatea e la parterul unui bloc sau pentru că funcţionează într-o clădire revendicată”, a explicat Peter.

Conform datelor ISJ, între unităţile neautorizate se numără o structură a grădiniţei Aşchiuţă ce funcţionează într-un apartament situat la parterul unui bloc. De asemenea, grădiniţele Neghiniţă, Degeţica sau Zâna Zorilor nu au autorizaţie sanitară pentru că nu respectă normativele privind separarea încăperilor cu utilităţi diferite.

“Grădiniţa Căsuţa Piticilor din Turda are nevoie de reparaţii interioare şi exterioare. Trebuie schimbate geamurile, uşile, duşumeaua şi trebuie făcute reparaţii la acoperiş. Grădiniţa din comuna Mihai Viteazul e revendicată şi nu se pot face investiţii. Deja se lucrează la un nou obiectiv acolo. Aproape jumătate din şcoli au probleme din cauza apei. Dacă primăriile ar rezolva problema apei am ajunge la 80% autorizaţii sanitare”, a explicat Peter. Reprezentanţii DSP Cluj nu au putut fi contactaţi.

Situaţia şcolilor fără autorizaţie, discutată la prefectură


“Sunt la curent cu situaţia şcolilor. Sunt peste 100 de şcoli care nu au autorizaţie. La primul colegiu prefectural, din 17-18 august, se va discuta analiza ISJ privind unităţile şcolare. Trebuie actualizate datele pe noile structuri cu personalitate juridică pe care le au şcolile”, a declarat Florin Stamatian, prefectul Clujului.

Comenteaza