O nouă clădire ecologică la Cluj: Banca Transilvania în Tetarom

O nouă clădire ecologică la Cluj: Banca Transilvania în Tetarom
Grupul financiar a finalizat imobilul de birouri şi centrul de date din parcul industrial, cu lucrări demarate în 2011. Banca a început procedurile de certificare verde internaţională.

Municipiul Cluj-Napoca are deocamdată o singură clădire cu astfel de certificare şi încă două ansambluri de birouri cu proceduri demarate, ambele fiind încă la faza de lucrări în şantier.

Ansamblul construit de ACI Cluj pentru Banca Transilvania (BT) în Tetarom I cuprinde o clădire de birouri clasa A şi un corp în care funcţionează centrul de date al BT. Lucrările au fost demarate la final de 2011. În noua clădire de birouri lucrează 350 de angajaţi din diverse departamente ale Centralei BT. Construcţia cuprinde demisol, parter şi cinci etaje, iar investiţia băncii a trecut de 10 milioane de euro, arată datele BT. Suma vizează partea de construcţie, dotări şi echipamentele tehnologice care asigură funcţionarea neîntreruptă a centrului de date.

În clădirea de birouri va fi deschisă o agenţie BT pentru companiile care îşi desfăşoară activitatea în cadrul parcului industrial Tetarom I, a angajaţilor acestora şi ai băncii. „Capacitatea noii clădiri a BT, aflată în Tetarom I, este de 400 de persoane. În prezent, în cadrul acesteia lucrează 350 de persoane, reprezentând o parte din echipa Centralei BT; au fost avute în vedere eventuale completări ale echipelor departamentelor respective. O altă parte a echipei Centralei băncii se află în clădirea băncii de pe str. G. Bariţiu nr.8", au menţionat reprezentanţii BT.

BT a început procedurile de obţinere a certificatului internaţional acordat clădirilor verzi, Green Building LEED Certification (SUA). „În vederea minimizării impactului asupra mediului înconjurător, BT a ales - pentru proiectarea şi execuţia ansamblului - dotări, echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie, cu eficienţă energetică sporită", au explicat reprezentanţii băncii. Judeţul are deocamdată doar două clădiri oficial verzi: fostele hale Nokia (acum De'Longhi) şi imobilul de birouri Amera Tower. Cu toate că a stabilit o premieră în ţară prin introducerea impozitului redus pentru clădiri verzi, muncipiul are acum un singur beneficiar al acestuia: Amera.

Potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC) Transilvania, o serie de dezvoltatori cu proiecte la Cluj au în curs de pregătire certificarea în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania). Dezvoltatorii a două dintre cele mai importante centre de afaceri din oraş, acum în şantier, au anunţat deja intenţia de construire de clădiri certificate: The Office şi Liberty Technology Park, ambele pe sistem BREEAM.

Vecini noi pentru BT în Tetarom

Două companii şi-au obţinut luna trecută autorizaţiile de construire pentru spaţii de birouri, depozitare şi mică producţie în parcul industrial de la Tăietura Turcului. PMA Invest, activă în producţia de materiale publicitare, a obţinut în aprilie autorizaţia de construire pentru un spaţiu de birouri, showroom şi mică producţie în Tetarom I, parc aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean. GPM Logistic Investment a primit autorizaţia pentru o hală de depozitare şi birouri, în imobil de două etaje. Pe de altă parte, contractul de finanţare pentru extinderea cu 167.000 mp a Tetarom I a fost semnat în această lună. Proiectul prevede mărirea parcului industrial cu o suprafaţă utilă de 168.077 mp şi lucrări de infrastructură, hale, birouri.

 

Comenteaza