O femeie din Bistriţa a murit în spital în Cluj din cauza gripei VIDEO

O femeie din Bistriţa a murit în spital în Cluj din cauza gripei VIDEO
O femeie a murit la Cluj după ce a fost diagnosticată cu gripă. Numărul virozelor acute a crescut în ultima săptămână cu aproape două procente, relevă o analiză a Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj.

Femeia a murit astăzi, după ce probele prelevate au confirmat virusul gripal AH1pdm09. Este vorba de o femeie din Bistriţa, în vârstă de 47 de ani, ce a fost transferată de la Spitalul Judeţean Bistrţa, secţia Boli Infecţioase, către Institutul de Gastroenterologie "Prof. dr. Octavian Fodor", în 22 februarie, de unde a fost trasferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, trei zile mai târziu, cu diagnosticul de bronhopneumonie acută, insuficienţă respiratorie acută şi hepatită acută. Femeii i-au fost prelevate probe pentru etiologia gripală, care au confirmat virusul gripal. Femeia a decedat azi.

Situatia centralizata a datelor asupra morbidităţii cauzate de viroze arată că numărul total de cazuri a ajuns la 3.404, în creştere cu 1,8% în ultima săptămână.  În săptămâna 25 februarie - 3 martie s-au înregistrat 3 cazuri ce s-au încadrat în tiparul definiţiei de caz de gripă, dar care nu s-au confirmat în laborator. Numărul total de cazuri de gripă confirmate de laborator în Cluj este de zece, din care opt cazuri cu virus gripal tip AH1pdm09 si 2 cazuri cu virus gripal tip B.

DSP le recomandă clujenilor să se autoizoleze la domiciliu în caz de febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse şi dureri în gât, şi să anunţe medicul de familie. Totodată instituţia recomandă evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), respectarea regulilor de igienă individuală: - spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice, folosirea batistelor (în caz de tuse, strănut) din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant şi aruncarea batistelor (după utilizare) la coşul de gunoi şi respectiv evitarea aglomeraţiilor din locurile publice.

 

 

Etichete
Comenteaza