O asociaţie din Cluj primeşte bani europeni ca să cureţe parcurile. "Sunt distruse, nu avem educaţie"

O asociaţie din Cluj primeşte bani europeni ca să cureţe parcurile.
Parcurile distruse din Cluj-Napoca, dar şi atitudinea clujenilor faţă de ele, sunt motivul pentru care o asociaţie din Cluj a cerut şi a primit bani de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea parcurilor, dar şi pentru educarea cel puţin a copiilor ca aceste parcuri să nu fie distruse.

"Parcurile din Cluj sunt deteriorate, o vină e a comportamentului nostru. noi le aducem la acest nivel. Am făcut şi fotografii", spune preşedintele asociaţiei Green&Wild, Raluca Gheorgheş.

Proiectul are o valoare totală de 6.000 de euro, sumă din care 5.500 de euro sunt asiguraţi cu titlu gratuit prin programul "Tineret în acţiune".

Acesta este un proiect-pilot, va dura şase luni iar la sfârşitul perioadei acesta ar urma să fie un model şi pentru alte judeţe. Proiectul include reabilitarea unor parcuri de joacă şi construirea unuia la casa de plasament familial "Maria Gabriel":. "Va fi un parc ecologic, vom folosi doar lemn şi frânghie, în ultimă instanţă piroane", spue Gheorgheş. Ulterior, un grup de opt tineri din Târgu Mureş vor fi îndrumaţi să aplice acest prpiect şi în oraşul lor. "Dorim dezvoltarea lui la nivel naţional", spune ea.

De menţionat, proiectul include şi o colaborare cu Poliţia Locală, cel puţi aceasta spun reprezentanţii asociaţiei. "Vor fi mai atenţi şi vor aplica amenzi. "Dincolo" curăţenia în parcuri e întreţinută şi de teama unor amenzi mari", spune ea.

Un profesor la un liceu din Cluj, care încearcă de mai mulţi ani să-i implice pe elevi în ecologizări, spune că elevii au început să aibă reţineri faţă de astfel de activităţi. "Elevii spun că sunt un fel de gunoieri ai Clujului. De trei sau patru ori pe an ecologizăm liziera pădurii Făget, şi în fiecare an e la fel sau de două ori mai rău", spune el.

 

Etichete
Comenteaza